header image

8 ΜΑΡΤΗ 2009 Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας - Δεν υποχωρούμε! Συνεχίζουμε!!!

03/03/2009

Συναδέλφισσες,
Η ισότητα των φύλων έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ως οικουμενική αξία.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία, υπάρχει σοβαρή ενασχόληση με τη θέση των γυναικών, διεύρυνση πολλών τομέων που αφορούν τα δικαιώματα τους, επιστημονική τεκμηρίωση των αναγκών και των προβλημάτων τους.
Όμως, παρά τις κατακτήσεις των γυναικών, οι οποίες είναι το επιστέγασμα των μακρόχρονων αγώνων τους, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική χειραφέτηση τους.
Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην υγεία, παιδεία ,κοινωνική ασφάλιση, παιδική φροντίδα, φροντίδα ηλικιωμένων, η απαξίωση και υποβάθμιση της γυναικείας εργασίας ως μέσο βιοπορισμού, κοινωνικοποίησης και οικονομικής αυτοδυναμίας των γυναικών που αποτελεί θεμέλιο της κοινωνικής απελευθέρωσης και χειραφέτησης τους, η απορρύθμιση της ήδη προβληματικής αγοράς εργασίας που πάντοτε αγνοούσε τις ανάγκες των γυναικών, είναι μεταξύ των πληγμάτων που έχουν δεχτεί οι γυναίκες.
Για την αναχαίτιση των ώριμων διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού και γυναικείου κινήματος, προσφέρεται από καιρό και το ανάλογο ιδεολογικό περιτύλιγμα που εκθειάζει το ρόλο της γυναίκας ως μητέρα και συζύγου.
Η επίθεση της κυβέρνησης για την αλλαγή υπαρχόντων νόμων σε συντηρητική κατεύθυνση, έχει πάρει σκοταδιστικό χαρακτήρα. Παράδειγμα η οπισθοδρόμηση στο θέμα του επωνύμου της γυναίκας μετά το γάμο, με την συγκεκριμένη διάταξη στο ν.3719/2008, η οποία μας γυρίζει 25 χρόνια πίσω.
Ακόμη και η πολυδιαφημιζόμενη ειδική άδεια του ενός 6μήνου στην εργαζόμενη μητέρα που συμπεριλήφθηκε στον αντιασφαλιστικό νόμο 3655/08, σαν αντιστάθμισμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας τους κατά 5 χρόνια, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να κοροϊδέψει τις γυναίκες, αφού ποτέ δεν την χορήγησε και εξακολουθεί να την αρνείται, σε χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες και στις τράπεζες, οι οποίες νόμιμα την δικαιούνται. Επιπλέον αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό για αυτές τις εργαζόμενες, σήμερα να συνεχίζει να ψεύδεται μέσα από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις για το περιβόητο 6μηνο. Και βέβαια αυτή η άδεια δεν προβλέπεται στο νόμο να χορηγείται εναλλακτικά και στον πατέρα εργαζόμενο, όπως κανονικά θα έπρεπε.


Η πρόθεσή της Κυβέρνησης είναι να στείλει τις γυναίκες στο σπίτι, προκειμένου να καλύψει την ανεργία, να τους φορτώσει τις υποχρεώσεις του κοινωνικού κράτους απέναντι στα παιδιά και τους ηλικιωμένους και να τις μετατρέψει σε «παιδοποιητικές» μηχανές, θεωρώντας ότι έτσι θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα.
Η επιδίωξη και προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα κέρδη των Τραπεζιτών και να πληρώσουν τις συνέπειες της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι εργαζόμενοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες στις τράπεζες ακόμη περισσότερο, γιατί για να προωθηθούν τα μέτρα ισότητας στην πράξη, απαιτούνται εκτός από την πολιτική βούληση και διάθεση οικονομικών πόρων.
Σήμερα, η επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών και στις Τράπεζες εντείνεται. Με την ανεργία να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη στις νέες γυναίκες, με τα διευρυμένα ωράρια εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την ανισότητα στην επαγγελματική εξέλιξη και άρα την ανισότητα και στις αμοιβές, την αποτροπή για επαγγελματική και οικογενειακή συμφιλίωση, τις «εθελούσιες» απολύσεις, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των επισφαλών θέσεων εργασίας με ιδιαίτερες χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση και επαγγελματική εξέλιξη, χωρίς προοπτική για μια στοιχειώδη σύνταξη, εκτεθειμένες σε βία και σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να μπορούν να την καταγγείλουν πουθενά.
Στις Τράπεζες, οι νέες μορφές απασχόλησης με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις όπως είναι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μέσω εργολάβων, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική κάλυψη, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αφορούν κυρίως γυναίκες.
Γεγονότα, όπως η αύξηση των απολύσεων εγκύων γυναικών, των εργαζομένων γυναικών που τις κλείνουν μέσα σε ψυγεία για να μη τις πιάσει ο έλεγχος και πληρώσει ο εργοδότης, η τραγική υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, γυναίκας μετανάστριας, εργαζόμενης στην καθαριότητα και συνδικαλίστριας που αντιστάθηκε, είναι χαρακτηριστικά για τις μεσαιωνικές συνθήκες που θέλουν να κυριαρχήσουν σήμερα στην αγορά εργασίας.

Συναδέλφισσες,
Μπροστά σε αυτή την επίθεση

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
ΣΕ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΣΕ ΟΤΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Όλες μαζί ενωμένες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, αγωνιζόμαστε για :

  • Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας στις Τράπεζες.
  • Αναβάθμιση της γυναικείας απασχόλησης με πλήρη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς, δημοκρατικές, σύγχρονες εργασιακές σχέσεις. Οργανική ένταξη των εργαζομένων στις τράπεζες με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Αναβάθμιση του κοινωνικών παροχών (δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, αθλητικοί χώροι, προγράμματα «βοηθών μητέρων»,ενίσχυση της «βοήθειας στο σπίτι» για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία κλπ.)
  • Κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας και στη μείωση των συντάξεων. Επαναφορά του δικαιώματος στην πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς διαχωρισμούς σε παλιές και νέες εργαζόμενες.
  • Χορήγηση της άδειας των 6μηνών σε όλες τις μητέρες που το δικαιούνται στις τράπεζες. Να μετατραπεί σε γονική άδεια και να δίνεται σε όποιον από τους δύο γονείς επιλέγει να ασχοληθεί με τη φροντίδα των παιδιών.
  • Ανάπτυξη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στοχευμένων στις γυναίκες.
  • Αναβάθμιση και διεύρυνση των παροχών υγείας.

ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ
ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε μας