header image

Επιστολή προς κο Σωτήρη Χατζηγάκη

18/11/2008

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ




Κύριο Σωτήρη Χατζηγάκη

Υπουργό Δικαιοσύνης

Ενταύθα


Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2008

Κύριε Υπουργέ,


Όλες οι ελληνικές οργανώσεις που ασχολούμεθα με την εφαρμογή του θεμελιώδους, κατά το Σύνταγμά μας και το διεθνές δίκαιο, δικαιώματος της ουσιαστικής και χωρίς εξαιρέσεις ισότητας των δυο φύλων, θεωρούμε καθήκον μας να σας εκφράσουμε τα παρακάτω.


Με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε, ότι αιφνιδίως και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή της νυχτερινής συνεδρίασης της Βουλής της 11ης Νοεμβρίου υιοθετήσατε τροπολογία που καταργεί το κεκτημένο δικαίωμά μας του άρθρου 1388 Α ΑΚ, περί του αμεταβλήτου του επωνύμου των γυναικών καθ' όλη τη ζωή τους ασχέτως γάμου. Με τη θέση μας αυτή είχατε συμφωνήσει, και είχατε απαλείψει σχετική διάταξη του προσχεδίου από το κατατεθέν τελικά στη Βουλή νομοσχέδιο. Κατά τη ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου επανέρχεστε στη παλιά θέση σας, που ψηφίσθηκε από τη σχεδόν κενή αίθουσα.


Λυπούμαστε, που δεν λάβατε υπόψη τα πειστικά, από νομικής και κοινωνικής άποψης, επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του επωνύμου της γυναίκας δια βίου, επιχειρήματα που σας είχαμε εκθέσει στο έγγραφό μας από 24.6.08 που είχαμε συνυπογράψει το ΄Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας καθώς και όλες οι γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις.


Αντ' αυτών αποδεχτήκατε τελικά το έωλο σκεπτικό του εισηγητή της τροπολογίας, βουλευτή κ. Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος ισχυρίστηκε, ότι η τροπολογία γίνεται για λόγους διευκόλυνσης των συναλλαγών των συζύγων (ενώ, αντίθετα, η ασφάλεια των συναλλαγών προϋποθέτει τη σταθερή και αναλλοίωτη ταύτιση του συναλλασσόμενου προσώπου), για λόγους προσωπικούς (ποιούς άραγε;) και για λόγους ενότητας της οικογένειας (αλλοίμονο αν η στερεότητα του στηρικτικού της οικογένειας βάθρου συνίσταται στο όνομα !).


Κύριε Υπουργέ, η συγκεκριμένη διάταξη μας γυρίζει στην προ του 1983 εποχή, είναι επομένως οπισθοδρομική, και, βεβαίως, πλήττει κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, κατοχυρωμένα από το ισχύον ά. 116 του Σ. Η δήθεν δυνατότητα να λάβει και ο σύζυγος το επώνυμο της συζύγου του είναι φενάκη. Κανείς Έλληνας σύζυγος, ασφαλώς, δεν θα το κάμει, η δε γυναίκα, ιδίως της επαρχίας, θα πιεστεί να λάβει το επώνυμο του άντρα της.


Εμείς είμαστε αντίθετες με τη νέα διάταξη όπως και πριν. Σεις είχατε συμφωνήσει μαζί μας, και την είχατε απαλείψει από το σχετικό νομοσχέδιο που καταθέσατε στη Βουλή. Ύστερα αλλάξατε πάλι θέση. Μας απογοητεύει τόση αστάθεια, Κύριε Υπουργέ !


Εμείς είμαστε σταθερές και ανυποχώρητες και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την αποκατάσταση ενός δικαιώματός μας που λειτουργεί επιτυχώς επί 25 ήδη χρόνια. Δεν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη χαμαιλεοντική κατάσταση στην οποία ουσιαστικά επαναφέρει ο νέος νόμος την Ελληνίδα ιδίως στην ελληνική επαρχία, όπως το ξέρουμε όλοι μας.


Με τιμή,


ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΙΜΔΑ)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (Σ.Δ.Γ)

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

...................................................

ΓΣΕΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΔΕΔΥ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΟΤΟΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ- ΤΜΗΜΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ακολουθήστε μας