header image

Δεν είμαι του αντρός μου...

18/06/2008

"Δεν είμαι του αντρός μου..."


Προκλητική και οπισθοδρομική τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης καταπατά την αρχή της ισότητας των δύο φύλων.


ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!!!


Η κυβέρνηση, σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει και αφορά ζητήματα οικογένειας και επιμέλειας τέκνων, επιθυμεί να τροποποιήσει ένα σημαντικότατο άρθρο (1388) του νόμου 1329/1983 για το οικογενειακό δίκαιο, που αφορά την διατήρηση του οικογενειακού επωνύμου των συζύγων μετά τον γάμο.


Χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, με έωλα και γελοία επιχειρήματα, προτείνεται η γυναίκα να μη διατηρεί αναγκαστικά το οικογενειακό της επίθετο, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, αλλά να παίρνει αυτό του συζύγου, εφόσον υπάρχει συναίνεση και των δύο.


Επί ένα τέταρτο του αιώνα, οι έγγαμες γυναίκες στην Ελλάδα απολάμβαναν έστω την τυπική νομική ισότητα μέσα στο γάμο και διατηρούσαν το οικογενειακό τους επώνυμο. Ακόμη κι όταν οι πιέσεις του συζύγου και του συγγενικού του περιβάλλοντος να αλλάξουν επώνυμο ήταν έντονες- και γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό συνέβαινε συχνά- οι γυναίκες είχαν αν μη τι άλλο σύμμαχό τους το νόμο και μπορούσαν να τον επικαλεστούν :το επώνυμο της συζύγου δεν αλλάζει, γιατί ο νόμος έτσι ορίζει.


Επιπλέον μία σημαντική συνέπεια είναι ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των οικογενειακών μεταρρυθμίσεων που εισήχθησαν με το νόμο 1329/1983. Οι σύζυγοι , το οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά, το δικαστικό σώμα, η κοινωνία άρχισαν να συνειδητοποιούν - αργά, αλλά σταθερά- ότι η έγγαμη γυναίκα δεν είναι πλέον υπό την κηδεμονία και την εξουσία του συζύγου, αλλά παραμένει μία ανεξάρτητη και αυτοτελής προσωπικότητα, η οποία έχει την δική της ταυτότητα και εκτός από τις οικογενειακές της υποχρεώσεις διεκδικεί, όπως και ο άνδρας, τους προσωπικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς της στόχους στη ζωή.


Είκοσι πέντε χρόνια μετά την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, για την οποία το γυναικείο κίνημα στη χώρα μας έδωσε πολύ σημαντικό αγώνα, η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τις γυναίκες στο οπισθοδρομικό και εξευτελιστικό καθεστώς του ετεροπροσδιορισμού και της εξάρτησης.


Πρόκειται για μια συντηρητική ιδεοληψία της κυβέρνησης που δεν μπορεί να ανεχτεί ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες και δεν ανήκουν σε αυτούς.


Η «νέα ρύθμιση» του νομοσχεδίου είναι ευθεία επίθεση ενάντια στην αυτονομία των γυναικών. Προσβάλει όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για την ισότητα και δεν ανέχονται να αντιμετωπίζει πολιτεία τις γυναίκες ως ετεροπροσδιοριζόμενα και εξαρτημένα πρόσωπα.



Είμαστε αντίθετες


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.

Ακολουθήστε μας