Kεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης ήταν "Συνδικάτα = Γυναίκες = Αμοιβές", και είχε ως στόχο να εξετάσει την πρόοδο που έχει γίνει στο ζήτημα των ίσων αμοιβών όπως είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της τελευταίας Συνδιάσκεψης, το 2004. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλάμβαναν :
Οι εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν ότι η παρουσία των γυναικών στη συνδιάσκεψη ήταν έντονη και δυναμική.
Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε την νέα Επιτροπή Γυναικών, στην οποία εκλέχθηκε η συν. Φωτεινή Κούβελα μεταξύ των μελών που εκπροσωπούν την ζώνη 3 της UNI-Europa (χώρες Μεσογείου).
Η Συνδιάσκεψη υιοθέτησε τις παρακάτω 10 προτάσεις για νέους τομείς δράσης για τις Γυναίκες στην Ευρώπη:
1. Την ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας ευκαιριών, αμοιβών και συντάξεων για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανόμενων και των εργαζόμενων με μερική, προσωρινή ή "άτυπη" απασχόληση, σε όλες τις πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο και την τακτική ενημέρωση για τις "βέλτιστες πρακτικές" και τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών σε συνέδρια και συνδιασκέψεις καθώς και εκλογής τους στα διοικητικά όργανα και επιτροπές.
2. Την δημιουργία εγχειριδίου δράσης, με τη δέσμευση του Προεδρείου της UNI-Europa, το οποίο θα προτείνει τρόπους εξέτασης των μισθών και των συντάξεων, αξιολόγηση των εργασιών των γυναικών και διαφανή κριτήρια για την κατάταξη των θέσεων εργασίας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Καθιέρωση ή τήρηση - εφ' όσον υπάρχει - του νόμιμου ή/και κατοχυρωμένου από συλλογική σύμβαση εργασίας ελάχιστου μισθού.
3. Κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση θεμάτων ισότητας στις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων - ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους συνδικαλιστές - διαπραγματευτές.
4. Υιοθέτηση λίστας ελέγχου που θα ελέγχει αν η γυναικεία εργασία αποτελεί αντικείμενο διακρίσεων και παρουσίασή της στην Εκτελεστική Γραμματεία της UNI-Europa.
5. Τακτική ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσω της ιστοσελίδας γυναικών UNI-Europa.
6. Κοινές καμπάνιες με άλλες οργανώσεις πχ ETUC (ΣΕΣ- Συνδικαλιστική Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία) για ζητήματα ίσων αμοιβών και συντάξεων καθώς και καθιέρωση εορτασμού της Ημέρας Ίσως Αμοιβών μία φορά τον χρόνο.
7. Δημιουργία βάσεων για ένα θετικό πρόγραμμα δράσης το οποίο εκτός από την ισότητα αμοιβών και συντάξεων θα αναφέρεται και σε ζητήματα ισορροπίας επαγγελματικής-οικογενειακής ζωής, καριέρας και εξέλιξης δεξιοτήτων και βίας στην εργασία.
8. Περισσότερες γυναίκες σε όργανα συλλογικών διαπραγματεύσεων και λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων όλων των διοικητικών επιτροπών της UNI. (Αίτημά μας: τουλάχιστον 40%).
9. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη – τομεακούς υπευθύνους της UNI – Europa.
10. Καθιέρωση ετήσιας ημερίδας για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ανάπτυξη μελλοντικής δράσης που θα στηρίξει τις συζητήσεις και την δουλειά της Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa για θέματα ίσων ευκαιριών και ισότητας αμοιβών.
Κούβελα Φωτεινή
Υπεύθυνη Γραμματείας Ισότητας ΟΤΟΕ