header image

Ανακοίνωση Νο3 - Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

05/03/2007

8 ΜΑΡΤΗ 2007

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΠΙΣΩ !!!

ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ


Συναδέλφισσες,

Τα κατακτημένα μετά από μακροχρόνιους αγώνες του Κλάδου, δικαιώματα μας (ασφαλιστικά, εργασιακά, ωράριο, αμοιβές, απασχόληση), βρίσκονται σήμερα σε αμφισβήτηση και υπονομεύονται από τη συγχρονισμένη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, σ' όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ιδιαίτερα βάλλονται νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας με την προσπάθεια να καταργηθούν όλες οι διευκολύνσεις που είχαν ως βάση την αναγνώριση του διπλού ρόλου των γυναικών σαν εργαζόμενες και μητέρες. Δηλαδή την ενίσχυση των κοινωνικών δομών φύλαξης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, προστασίας των ηλικιωμένων, αλλά και των ευεργετικών διατάξεων προστασίας της μητρότητας.

Η πολυδιαφημισμένη ασύδοτη ελεύθερη αγορά απαιτεί την παράδοση των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, την εμπορευματοποίηση συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των σχετικών δαπανών.

Οι σαρωτικές αλλαγές στις Τράπεζες, των οποίων οι Διοικήσεις υιοθετούν και επιβάλλουν κοινά εργασιακά και μισθολογικά μοντέλα και διαμορφώνουν έτσι ένα εργασιακό πρότυπο, που συνάδει απόλυτα με τη λειτουργία τους στην αγορά, προκαλούν στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις εργαζόμενες, δυσμενείς επιπτώσεις οι οποίες:

Ενισχύουν τις κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη διεκδίκηση των Ίσων Ευκαιριών

Υπονομεύουν την εφαρμογή της Ισότητας, που είναι και το ζητούμενο.

Οι αντεργατικές πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση και τους Τραπεζίτες με τη μορφή χιονοστιβάδας, ανατρέπουν τις εργασιακές μας σχέσεις, τις μισθολογικές απολαβές, το ωράριο, το ασφαλιστικό μας, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό των Κλαδικών Συμβάσεων και πλήττουν πρωτίστως τις εργαζόμενες.

Συγκεκριμένα:

  • Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών προς τα επάνω, καθώς και η μείωση των συντάξιμων αποδοχών που επιδιώκεται,
  • Η απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και η συνολική ανατροπή που σχεδιάζουν,
  • Η επέκταση των άτυπων μορφών απασχόλησης και η μαύρη εργασία,
  • Η πολιτική των αμοιβών μέσω bonus με υπερβολικές παροχές μόνο σε μια μικρή ομάδα στελεχών, οι αμοιβές που σχετίζονται όλο και περισσότερο με τη διαδικασία αξιολόγησης σ' όλα τα επίπεδα των εργαζομένων, κυρίως με την επίτευξη στόχων σε βάρος των αμοιβών, που έχουν διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα από την πρόσληψη μέχρι την σύνταξη,
  • Η συνάρτηση της αξιολόγησης όχι μόνο ως προϋπόθεση εξέλιξης αλλά πολύ περισσότερο ως προϋπόθεση παραμονής στην εργασία,
  • Οι αθρόες προσλήψεις στελεχών, που περιορίζουν τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης άρα και μισθολογικής προοπτικής,
  • Οι απλήρωτες υπερωρίες και οι χιλιάδες ανεπίδοτες άδειες, έχουν κυρίως αποδέκτες τις γυναίκες εργαζόμενες, με συνέπεια την ανασφάλεια στην απασχόληση, την επαγγελματική στασιμότητα και τη μισθολογική μείωση, την αποθάρρυνση στη μητρότητα και τελικά τη δυσκολία της επαγγελματικής και οικογενειακής συμφιλίωσης, καθιστώντας έτσι τις γυναίκες β' κατηγορίας εργαζόμενες.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενες στις Τράπεζες δεν βολεύονται με ένα μέλλον μερικής εργασίας, μερικής αμοιβής, μερικής ασφάλισης, μερικής ζωής.

Μπροστά στη νέα επίθεση πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και δράση όλων των γυναικών. Χρειάζεται μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα του Κλάδου και όλων των εργαζομένων, να υψώσουμε τη φωνή μας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να περιφρουρήσουμε :

  • ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
  • ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

Ουσιαστική διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας

Θεσμούς με αντίκρισμα στην εργασία και την κοινωνία

Ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της καθημερινότητας μας

ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε μας