50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΟΕ,
ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Είναι σημαντικό για μια Ομοσπονδία να γιορτάζει μισό αιώνα ζωής, δράσης και αγώνων, όπως συμβαίνει με την ΟΤΟΕ που ιδρύθηκε την 1 Ιουνίου 1955. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να τιμήσει πρώτες από όλους τις γυναίκες εργαζόμενες μέσα στις Τράπεζες.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι συνθήκες δουλειάς για τις εργαζόμενες στις Τράπεζες έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί.
Σήμερα, μετά 30 χρόνια, από τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των 2 φύλων στην Ελλάδα, που η παγκόσμια συγκυρία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, με ανεργία, χαμηλές αμοιβές, διακρίσεις και, εντέλει, με υπερεκμετάλλευση στη δουλειά και η παγκοσμιοποίηση υποβαθμίζει τον εργασιακό τους ρόλο, και αυξάνει το γυναικείο μέγεθος της ανεργίας, το σ.κ, αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανατροπή της ανισότητας.
Παλεύει για το δικαίωμα στη δουλειά, ανεξαρτήτως φύλου, τις ίσες αμοιβές, τις ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική εξέλιξη, κατάρτιση, στην προστασία της μητρότητας και της οικογένειας. Η ΟΤΟΕ, τα τελευταία 30 χρόνια, αγκαλιάζει ακόμα περισσότερο τα αιτήματα των γυναικών στις Τράπεζες και έτσι το εργασιακό τοπίο για τις γυναίκες έχει διαφοροποιηθεί.
Έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο. Δεν έχουμε όμως την αυταπάτη ότι έχουμε κατακτήσει την ισότητα. Η γυάλινη οροφή, για τις γυναίκες εργαζόμενες στις Τράπεζες, εξακολουθεί να υπάρχει. Χρέος μας είναι να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή που εμποδίζει, χωρίς να διακρίνεται, την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Είναι καιρός τα ίσα δικαιώματα να γίνουν ίσες ευκαιρίες, και τα συνδικάτα να αποδείξουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ πως αποδέχονται τη διαφορετικότητα, για να είναι δημοκρατικά. Οφείλουν να προωθούν, μέσα από τις διαδικασίες και τις διεκδικήσεις τους την ισότητα στους χώρους δουλειάς, αλλά και στο εσωτερικό τους.
Οι γυναίκες αύξησαν σημαντικά την παρουσία τους στις Τράπεζες, όχι μόνο ως εργαζόμενες, αλλά συνδικαλιστικά και πολιτιστικά. Αυτή τους την παρουσία προσπάθησε να αναδείξει η Γραμματεία Ισότητας, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 8 του Μάρτη, την ημέρα της Γυναίκας.
Η Εκδήλωση τίμησε τους αγώνες των γυναικών, ξετυλίγοντας την ιστορία τους τα τελευταία 30 χρόνια. Αγώνες, που αγκάλιασε και προώθησε η Ο.Τ.Ο.Ε. και που άλλαξαν τις συνθήκες δουλειάς τους μέσα στις Τράπεζες.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν, όλες οι πτυχές της προσωπικότητας της σύγχρονης εργαζόμενης γυναίκας στην τράπεζα, που δεν είναι απλώς και μόνο μια εργαζόμενη, αλλά μπορεί και αγωνίζεται μέσα από τις τάξεις του τραπεζοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος, μπορεί και ασχολείται με την τέχνη, είτε είναι ζωγραφική, είτε φωτογραφία, είτε γλυπτική, είτε ποίηση και βεβαίως βαστάει όλο το βάρος, ακόμη και σήμερα, της οικογένειας. Η εκδήλωση που είχε τον τίτλο:50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΟΕ, ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τραπέζης Πειραιώς, Κατούνη 12-14, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και κινήθηκε σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μέσα από τις ομιλίες του Προέδρου της ΟΤΟΕ, Δημήτρη Τσουκαλά, της Γραμματέως Ισότητας, Βάσως Βογιατζοπούλου και την κεντρική ομιλία της κας Μαρίας Ντότσικα, παρουσιάσθηκε η αγωνιστική πορεία των γυναικών τραπεζοϋπαλλήλων, και η εξέλιξη τους τα τελευταία 30 χρόνια.
Παράλληλα προβλήθηκε ένα φιλμ μικρού μήκους, που δημιούργησε η Γραμματεία Ισότητας, με την ευκαιρία της εκδήλωσης και στο οποίο καταγράφονται οι αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, για το δικαίωμα στη δουλειά, στην πολιτική και στη κοινωνία, αλλά και οι αγώνες των γυναικών στις Τράπεζες, τα τελευταία 30 χρόνια, που βοήθησαν ώστε να αλλάξει η θέση τους μέσα στην εργασία.
Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, συναδελφισσών από τη Βόρεια Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε στο ισόγειο χώρο του ίδιου κτιρίου, στο Γκαλερί καφέ «το Μουσείο», και θαύμασαν τις δημιουργικές - καλλιτεχνικές τους προσπάθειες, που δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από τους επαγγελματίες καλλιτέχνες. Παράλληλα απόλαυσαν μουσική από το Τρίο εγχόρδων FEMINA (Τσέλο:Αναγνωστοπούλου Φαίη, Βιολί, Μπατσίκα Γκαλίνα, Βιόλα:Πεϊκίδου Μαρίνη). Και Απαγγελία ποιημάτων γυναικών τραπεζοϋπαλλήλων από την ηθοποιό Φίλιππα Ελένη
Στα πλαίσια της παραπάνω εκδήλωσης, η Γραμματεία Ισότητας παρουσίασε δύο νέες της εκδόσεις που επικεντρώνονται και φωτίζουν το θέμα της εκδήλωσης. Η πρώτη αφορά «Τη θέση των Γυναικών στον Τραπεζικό κλάδο», και περιέχει την έρευνα που διενήργησε η Γραμματεία Ισότητας και η οποία είναι αποκαλυπτική, την οποία επιμελήθηκε και ανέλυσε επιστημονικά η κα Βασιλική Ν. Γεωργακοπούλου, Διδάκτωρ της Οικονομίας της Εργασίας, και η δεύτερη, αφορά «Την Ισότητα των φύλων, Δικαιώματα των γυναικών και Την προστασία της προσωπικότητας», που ανέλαβε την μελέτη και τη συγγραφή της, η κα Μαρία Ντότσικα, δικηγόρος, διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου.
Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης εκδήλωσης η Γραμματεία Ισότητας δημιούργησε μια αναμνηστική ασημένια καρφίτσα και την προσέφερε στις γυναίκες των Τραπεζών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλές συναδέλφισσες και συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, αλλά και τα Προεδρεία σχεδόν όλων των Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας.
Της Β.Βογιατζοπούλου,Γραμματέας Ισότητας