header image

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών

15/04/2004

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών

ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις ασθένειες και τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας, καθώς και τις συνέπειες, με σκοπό την πρόληψη, εξετάζει η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Και όπως φαίνεται, η παραδοσιακή προσέγγιση πρόληψης μπορεί να υποτιμά τους συνδεόμενους με την εργασία κινδύνους για τις γυναίκες

Στη νέα έκθεση του οργανισμού με τίτλο «Gender issues in safety and health - A review (Θέματα σχετικά με το φύλο στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας - Ανάλυση)» εξετάζονται οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις ασθένειες και τα ατυχήματα στον χώρο εργασίας, τα κενά γνώσεων, καθώς και οι συνέπειες, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης των κινδύνων. Όπως αποδεικνύεται στην έκθεση, η εργασία, η οργάνωση και ο εξοπλισμός, σχεδιάζονται με βάση το «μέσο» άνδρα, παρότι η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι η εργασία πρέπει να προσαρμόζεται στους εργαζομένους.

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από εργασιακό άγχος, λοιμώδη νοσήματα, διαταραχές των άνω άκρων, δερματίτιδες, άσθμα και αλλεργίες, ενώ στους άνδρες παρατηρείται υψηλότερος αριθμός ατυχημάτων και περιπτώσεων οσφυαλγίας και απώλειας της ακοής.


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Μεταξύ των συστάσεων που διατυπώνονται στην έκθεση, περιλαμβάνονται η προώθηση και διευκόλυνση μιας προσέγγισης «η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορές των δύο φύλων» στους τομείς της έρευνας, των πολιτικών και των πρακτικών πρόληψης, με σκοπό την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόληψης και την αποφυγή μεροληψίας υπέρ συγκεκριμένου φύλου όσον αφορά την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία (ΕΑΥ).

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της έκθεσης, η πρώην επίτροπος κα Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:«Η βελτίωση της ποιότητας της εργασίας των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ, ο οποίος είναι η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Στην έκθεση καταδεικνύεται ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση του φύλου κατά την πρόληψη των κινδύνων και να εξετάζονται τα ζητήματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας κατά την ανάληψη ενεργειών που αφορούν την ισότητα των φύλων, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόληψη των κινδύνων τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.»

Ο διευθυντής του Οργανισμού, Hans-Horst Konkolewsky, προέβη στα εξής σχόλια:«Η μελέτη του Οργανισμού αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή, ουδέτερη από άποψη φύλου προσέγγιση της πρόληψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση ή ακόμη την παράβλεψη των πραγματικών κινδύνων, ιδίως για την υγεία των γυναικών. Για την εκτίμηση και πρόληψη των κινδύνων απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν στα δύο φύλα. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η συνεχώς αυξανόμενη ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης.

Παράλληλα με τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Οργανισμός εγκαινίασε μια ιστοσελίδα (http://gender.osha.eu.int.) σχετικά με θέματα που αφορούν τα φύλα και την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, στην οποία παρέχονται συνδέσεις με ποικίλες πηγές πληροφόρησης σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας