header image

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

12/07/2004

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ


Φορολογική Ισότητα γυναικών και ανδρών

Την Παρασκευή, 4/6/2004, ώρα 9.30 π.μ. εκδικάσθηκε η προσφυγή της κ. Δέσποινας Ζδούκου κατά της Δ΄ Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης, στο ακροατήριο του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης .


Με την προσφυγή της η κ. Ζδούκου ζητά από το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο αφενός να ακυρωθεί η αρνητική απάντηση του Προϊσταμένου της Εφορίας να κάνει δεκτή την αυτοτελή δήλωσή της φορολογίας εισοδήματος και να προβεί στην εκκαθάριση της παραπάνω δήλωσης, και αφετέρου να διαταχθεί ο προϊστάμενος με απόφαση του δικαστηρίου να προβεί στην εκκαθάριση της δήλωσης και της επιστροφής του οφειλόμενου φόρου.Στους λόγους της προσφυγής της, η κα Ζδούκου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις των άρθρων 5 παρ.1, 61παρ.2 και 74παρ.4 του ν. 2238/1994, σύμφωνα με τις οποίες «κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, υπόχρεος σε επίδοση της οποίας είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του, η δε οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές, που αναλογούν στα εισοδήματά τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου», αντιβαίνουν τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων, καθώς και την αρχή της περιουσιακής αυτοτέλειας των συζύγων.


Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις έγγαμες γυναίκες παραβιάζουν κατάφωρα, τόσο το άρθρο 4, παρ.1 και 2 του Συντάγματος, το οποίο υπερισχύει του κοινού νόμου, όσο και τις Διεθνείς Συνθήκες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και τα οποία απαγορεύουν κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση κατά των γυναικών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κύρωσε με το νόμο 1342/1983 και ισχύει έκτοτε με υπερνομοθετική ισχύ, την Σύμβαση για την Eξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών (Σ.Ε.Δ.Κ.Γ.) των Hνωμένων Εθνών.


Δεδομένου του ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου ως προς το μείζον ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων, εκτιμούμε ότι η προσφυγή της κ. Ζδούκου θα ευδοκιμήσει, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη κατάργησης του σεξιστικού φορολογικού νόμου.


Περιμένουμε με ανυπομονησία την απόφαση του Δικαστηρίου..........



Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2006)

Στις 8 Ιουνίου και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄Κ.Π.Σ. (2000-2006) για την αναθεώρησή του, επισημάνθηκε από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα λόγω της οριζόντιας διάστασης του θέματος.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του ποσοστού 11,8% της συνδρομής του ΕΚΤ στις δράσεις υπέρ των γυναικών.



92η Σύνοδος της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας (ILO)

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η 92η Σύνοδος της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας (ILO) στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που παρουσίασε η φετινή ημερήσια διάταξη για τα θέματα Ισότητας.

Ειδικότερα στα πλαίσια της Διάσκεψης συνεδρίασε η Επιτροπή Αξιοποίησης και Κατάρτισης των Ανθρωπίνων Πόρων, όπου αποφασίστηκε τα θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου μάθησης, επαγγελματικού προσανατολισμού, ισότητας και ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζομένους και μη εργαζομένους να παραμείνουν και να αναπτυχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στην Επιτροπή συμμετείχε εκπρόσωπος της Γ.Γ.Ι. και σχετικά με το θέμα ψηφίστηκε Διεθνής Σύσταση.

Επίσης στα πλαίσια της Διάσκεψης προωθήθηκε και ψηφίστηκε Απόφαση (Resolution) σχετικά με την Ισότητα των δύο φύλων για τις ίσες αμοιβές και την προστασία της μητρότητας, η οποία απέσπασε τους περισσότερους ψήφους των μελών της Διάσκεψης.

Στη Διάσκεψη επισημάνθηκε τόσο από τις Κυβερνήσεις όσο και από τους Κοινωνικούς Εταίρους η οριζόντια διάσταση της Ισότητας των φύλων, αναγνωρίστηκε επίσης το γεγονός ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα στην αγορά εργασίας, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας καλεί με το κείμενο αυτό, τις Κυβερνήσεις, τους Εργαζομένους και τους Εργοδότες, να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων και παράλληλα, να αξιοποιούν τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας για τα δύο φύλα στα υπόλοιπα πεδία που παρατηρείται διάκριση.


Η Wal-Mart, ο παγκόσμιος κολοσσός λιανικού εμπορίου κατηγορείται για διακρίσεις σε βάρος 1,6 εκατομμυρίων εργαζομένων γυναικών

Η Wal-Mart θα πρέπει να απαντήσει στην μεγαλύτερη αγωγή που έχει κατατεθεί εναντίον της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γίγαντας λιανικού εμπορίου με έδρα την Bentonville, κατηγορείται για συστηματικές διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων γυναικών. Οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες και έβρισκαν εμπόδια στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Στο Σαν Φρανσίσκο, στις 22/6, ο ομοσπονδιακό δικαστής των Η.Π.Α. Martin Jenkins κοινοποίησε αγωγή που κατέθεσαν έξι γυναίκες από την Καλιφόρνια, οι οποίες εργαζόταν στον κολοσσό λιανικού εμπορίου από το 1998.

Σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο Jenkins αναφέρει στην απόφασή του, ότι μερικά από τα στοιχεία των εναγόντων ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αδιαφιλονίκητα:ότι οι γυναίκες πληρώνονταν λιγότερο από τους άνδρες σε κάθε περιοχή και στις περισσότερες κατηγορίες εργασίας, ότι το μισθολογικό χάσμα διευρυνόταν με την πάροδο του χρόνου ακόμη και για εργαζόμενους σε ίδιες εργασίες, ότι οι γυναίκες καθυστερούν να αναλάβουν διοικητικές θέσεις ευθύνης και "όσο ψηλότερα κοιτά κανείς στο οργανόγραμμα της επιχείρησης, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό των γυναικών."

Η εφημερίδα Los Angeles Times αναφέρει ότι ο Jenkins καταθέτει την αγωγή του 50 χρόνια μετά την απόφαση ορόσημο του αμερικανικού ανώτατου δικαστηρίου για τη δημόσια εκπαίδευση. "Αυτή η επέτειος χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση της σπουδαιότητας των δικαστηρίων στην εξέταση της άρνησης της ίσης μεταχείρισης βάσει του νόμου οπουδήποτε και από οποιονδήποτε εμφανίζεται," ανέφερε ο Jenkins σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όταν η δίκη ενάντια στην Wal-Mart άρχισε να λαμβάνει μορφή, σύντομα ήταν προφανές ότι υπάρχει ένα σχέδιο για τις διακρίσεις φύλου που διαπερνά ολόκληρη την επιχείρηση. Οι γυναίκες διευθύντριες καταστημάτων κερδίζουν κατά μέσον όρο 15% λιγότερο από τους αντίστοιχους άνδρες, ενώ η διαφορά για τους περιφερειακούς διευθυντές (περιοχής) ήταν πάνω από 25%.

Οι γυναίκες ήταν θύματα διακρίσεων και στις προαγωγές... Τα δύο τρίτα του συνόλου των 1,2 εκατομμυρίων εργαζομένων της επιχείρησης είναι γυναίκες, αλλά μόνο το ένα τρίτο όλων των διευθυντικών στελεχών είναι «θηλυκό». Όσο για τους διευθυντές καταστημάτων, μόνο το 14%.

Ενώ γενικά στον κλάδο του εμπορίου, κατά μέσο όρο 60% των διευθυντών καταστημάτων σε πολυκαταστήματα γενικού εμπορίου είναι γυναίκες.

Αυτή η δικαστική υπόθεση θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό πρόβλημα για την Wal-Mart. Όχι μόνο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά δαπανηρό, με τις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρωθούν σε όλες ή στις περισσότερες από το 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενες, πρώην και νυν, που τους αφορά το ζήτημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και σε αντίδραση των καταναλωτών. Όπως αναφέρει η StarTribune of Minneapolis:μια γυναίκα-πελάτης αναφέρει "δεν θέλω να είμαι μέρος ενός καταστήματος που δεν έχει καρδιά για τις γυναίκες," αυτά τα είπε η Debra Enah κρατώντας τις σακούλες Wal-Mart στα χέρια της. "Οι γυναίκες κάνουν πολλά ψώνια εδώ. Θα έχαναν πολλούς πελάτες."

Η Διεθνής Οργάνωση Γυναικών (NOW) αποκαλεί την Wal-Mart "έμπορο της ντροπής". "Εκατοντάδες γυναίκες ανέφεραν ότι η Wal-Mart έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο κάνει συστηματικά διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στις αμοιβές, την κατάρτιση, και τις προαγωγές. "Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα πρέπει να ενθαρρυνθούν για να ξέρουν ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις και να αισθάνονται άνετα με το να καταγγείλουν την περίπτωσή τους. "Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την Wal-Mart για να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας για τις γυναίκες. Οι εταιρίες πρέπει να καταλάβουν ότι μια φραντζόλα του ψωμιού δεν στοιχίζει λιγότερο για μια γυναίκα."

Ακολουθήστε μας