header image

ΣΥΝΔΥΑΣΜΌΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

17/01/2017

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων πιστεύει, πως οι  εργαζόμενοι/ες,  πρέπει να είναι σε θέση να συνδυάσουν την  εργασία τους και την ιδιωτική  ζωή,  κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των γονέων, των  παιδιών, των  φροντιστών και των  εξαρτώμενων μελών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια δίκαιη «ισορροπία εργασίας-ζωής», είναι καλό για τους εργαζόμενους/ες, τους εργοδότες και την κοινωνία γενικότερα.

Είναι  βήμα  επίσης απαραίτητο, για την αποκατάσταση της ανισότητας των φύλων, η οποία επιμένει σε όλη την Ευρώπη, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γυναίκες να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αναγκάζοντάς -τες να κάνουν  ανεπαρκή κοινωνική φροντίδα  και στερώντας τες  από την ίση αμοιβή και την οικονομική ανεξαρτησία.

Η UNI - Europa , υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της  ETUC.

Ο Oliver Roethig,  Γραμματέας της UNI- Europa , σχολίασε:

«Με τη συνεχιζόμενη ταχεία ψηφιοποίηση του χώρου εργασίας, καθώς και την άνοδο των άτυπων και επισφαλών μορφών  εργασίας, είναι ζωτικής σημασίας  να τραβήξουμε τη γραμμή και να διασφαλίσουμε πως  οι  εργαζόμενοι/νες  θα πάρουν  τον απαραίτητο χρόνο   ξεκούρασης  και  θα ζήσουν μια παραγωγική και ασφαλή ζωή, με ισορροπία εργασίας  και ιδιωτικής  ζωής. Αυτό  θα αυξήσει την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα τους  στο χώρο εργασίας. »

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί να υποβάλει νέες προτάσεις για να διευκολύνει τη ζωή για τους εργαζόμενους /νες και τις οικογένειές τους  και να έχει διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ETUC  απαιτεί μια σειρά φιλόδοξων μέτρων, που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και να κάνουν μια πραγματική διαφορά στις ζωές τους.

Αυτό απαιτεί όχι μόνο τη νομοθεσία, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες για την εφαρμογή της.  

Αυτά είναι τα κύρια σημεία:

Νομοθεσία:

Αναθεώρηση της οδηγίας για τη μητρότητα.

Να εγγυηθεί  τουλάχιστον 18  εβδομάδες  άδεια  με πλήρεις αποδοχές, καλύτερη προστασία από την απόλυση  και εγκαταστάσεις του θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησης. 

Μια οδηγία πατρότητας   

Διασφάλιση επαρκούς άδειας πατρότητας και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Αναθεώρηση της  οδηγίας  της  γονικής άδειας,

Να προσφέρουν επαρκή αμοιβή, μεγαλύτερη ευελιξία και να επιτρέπουν στους άνδρες να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή των παιδιών τους.

Μια νέα οδηγία για την άδεια φροντιστών  και πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή επαγγελματική υποστήριξη.

Στον εργασιακό χώρο:

Ευέλικτες  ρυθμίσεις εργασίας,  που προσφέρουν στις εργαζόμενες/νους- κυρίως στους γονείς - περισσότερο έλεγχο του χρόνου τους και την εξασφάλιση της ισότητας των αμοιβών και των ευκαιριών σταδιοδρομίας για τις γυναίκες.

Συλλογικές συμβάσεις  με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε εθνικό ή κλαδικό επίπεδο, για την εξεύρεση λύσεων κατάλληλων για τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ETUC τονίζει,  ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για τα θέματα αυτά με τους ευρωπαίους εργοδότες, στο πλαίσιο του αυτόνομου προγράμματος εργασίας των κοινωνικών εταίρων .

Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι ανεπιτυχείς, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει μέσω της νομοθεσίας.

Ακολουθήστε μας