header image

UNI EUROPA WOMEN’S CONFERENCE, Ρώμη 12 Μαρτίου 2016

12/03/2016

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, που σπαράσσονται από τον πόλεμο, την καταπίεση, την φτώχεια, τις διώξεις και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, αναζητώντας ασφαλές  καταφύγιο στην ήπειρό μας.

Αυτή είναι μια μεγάλη κρίση για την ΕΥΡΏΠΗ

Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μια μεγάλη κρίση γι’ αυτούς τους ανθρώπους , που αναζητούν την Ειρήνη, τη σταθερότητα και την βοήθεια από εμάς.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην ευάλωτη θέση  χιλιάδων γυναικών  και παιδιών, πολλά ασυνόδευτα, που είναι η εύκολη λεία στα χέρια των σωματεμπόρων και  δουλεμπόρων.

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και να αποδείξει ότι η πραγματική έννοια της « Ένωσης» βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.

Ότι οι αξίες της ΕΕ είναι μη διαπραγματεύσιμες και πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη μέλη. 

Εμείς  οι  γυναίκες  που  συμμετέχουμε στην UNI EUROPA WOMENS CONFERENCE, που οργανώθηκε στην Ρώμη στις 12 Μαρτίου 2016,

  • Εκφράζουμε την βαθύτατη οδύνη μας για τις επανειλημμένες τραγικές απώλειες ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.
  • Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει τέλος στις απώλειες ζωής, με την επείγουσα δημιουργία νόμιμων  και ασφαλών  διαδρομών  προς το ευρωπαϊκό έδαφος..
  • Πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.
  • Θεωρούμε πως η Ε. Επιτροπή πρέπει να αντικαταστήσει το κανονισμό του Δουβλίνου, που αποδείχθηκε δυσλειτουργικός, με έναν νέο που θα αντιμετωπίζει στη βάση των ανωτέρω και με μακροπρόθεσμο τρόπο το ζήτημα.
  • Είμαστε υπερήφανες και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και  στις χιλιάδες μεμονωμένων ατόμων που έχουν κινητοποιηθεί για να υποδεχθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη.
  • Απαιτούμε την αντιμετώπιση του προβλήματος στις ρίζες του, δηλαδή σε αιτίες όπως η φτώχεια , οι ανισότητες, , ο θρησκευτικός φανατισμός και οι ένοπλες συγκρούσεις.
  • Υπενθυμίζουμε πως η μετανάστευση είναι ένα πολύπλοκο παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συνολική λύση με σεβασμό στην προστασία και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

ΔΡΑΣΗ  ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε μας