header image

Κομισιόν: Άνω των δέκα ημερών άδεια πατρότητας

15/09/2017

Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα περίπου 10 ετών,  που η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή  έχει ένα σχέδιο για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως ονομάζει την πρωτοβουλία, ως απάντηση στην κριτική των ευρωσκεπτικιστών,  ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένωση ελευθέρου εμπορίου και τίποτα παραπάνω.

« Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι», είπε χθες η επίτροπος για θέματα εργασίας Μ Τίσεν.

Μέχρι στιγμής, σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, η άδεια πατρότητας είναι διαφορετική και ρυθμιζόμενη από την εθνική νομοθεσία. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τη μικρότερη άδεια, μόλις 2 ημέρες, μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ την πρωτιά την κατέχουν οι Σλοβένοι που δικαιούνται μέχρι και 90 μέρες άδεια.

Η χθεσινή πρόταση, που σύντομα μπορεί να γίνει και ευρωπαϊκός νόμος, έχει σκοπό την εξισορρόπηση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Συγκεκριμένα, εκτός από το δικαίωμα για τους πατέρες να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κατά την περίοδο γέννησης του παιδιού τους, οι γονείς παιδιών μέχρι 12 ετών, έχουν πλέον δικαίωμα τετράμηνης άδειας, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά για γονείς με παιδιά μόνο μέχρι 8 ετών.

Το δικαίωμα αυτό δεν είναι πλέον μεταβιβάσιμο από τον πατέρα στη μητέρα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, σε μια προσπάθεια της Επιτροπής να ενισχύσει την πατρότητα, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Ρωτήστε κάθε οικογένεια πώς καταφέρνει να συνδυάζει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, ρωτήστε κάθε γυναίκα για τη δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια», έλεγε χθες, η Τσέχα επίτροπος Β Γιούροβα,  υπεύθυνη για τα θέματα ισότητας των δύο φύλων, αναφέροντας τη δική της εμπειρία απόκτησης παιδιών στη δεκαετία του 80 σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη και είναι πλέον δικαίωμα του καθενός αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι τις παραπάνω διευκολύνσεις, είπε. Και μισθολογικό χάσμα  

Άλλωστε,  ακόμα και σήμερα, η απόσταση μεταξύ αντρών και γυναικών σχετικά με την απασχόληση, είναι αρκετά μεγάλη, το 2015 η διαφορά κυμαινόταν στο 11,6, φτάνοντας ακόμη και το 30, σε οικογένειες με μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών.

Συγχρόνως, οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν και μισθολογικό χάσμα, οι άντρες πληρώνονται 16,3 παραπάνω με τους άντρες να λαμβάνουν 40% μεγαλύτερη σύνταξη.

Καινούργια είναι επίσης η πρόταση για πενταήμερη άδεια τον χρόνο σέ εργαζομένους με άρρωστο μέλος της οικογένειας. Οι άδειες αυτές θα αμείβονται τουλάχιστον με το επίδομα ασθένειας ώστε να μη θιγούν δυσανάλογα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Ημέρες άδειας πατρότητας οε χώρες  μέλη της Ε.Ε.

      

Αυστρία 0 Βέλγιο 10
Βουλγαρία 15 Βρετανία 14
Γαλλία 11 Γερμανία 0
Δανία 14 ΕΛΛΑΔΑ  2
Εσθονία 10 Ιρλανδία 1
Ισπανία 15 Ιταλία 1
Κροατία 7 Κύπρος Ο
Λετονία 10 Λιθουανία 30 
Λουξ/ργο   2 Μάλτα Ο
Ολλανδία 2 Ουγγαρία   5
Πολωνία 14 Πορτογαλία 20
Ρουμανία 5 Σλοβακία Ο
Σλοβενία   90 Σουηδία 10
Τσεχία Ο Φινλανδία   54

ΠΗΓΉ  Καθημερινή 

Της ανταποκρίτριας σιις  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:   ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Ακολουθήστε μας