header image

2nd UNI-Europa Women's Conference Brussels,8-9 December 2004

09/12/2004

2nd UNI-Europa Women's Conference - Brussels,

8 and 9 December 2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Είναι πολύ σημαντικά τα θέματα που αναπτύσσονται στο κείμενο που κατέθεσε η Marie-FranceVinckeσχετικά με τον αντίκτυπο των συνθηκών εργασίας στην υγεία των γυναικών και θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις

Το πρόβλημα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων υπάρχει με την ίδια ένταση και στους εργασιακούς χώρους των τραπεζών. Εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταγραφεί παρόμοια προβλήματα υγείας στους τραπεζοϋπαλλήλους και ιδιαίτερα παθήσεις μυοσκελετικές αλλά και παρενέργειες από την ακτινοβολία των computers.

Το θέμα αυτό αναπτύχθηκε στο παρελθόν από τη γραμματεία γυναικών σε ειδική συνδιάσκεψη, για τις παρενέργειες των computers στις εγκύους χρήστες και έτσι απασχόλησε την ΟΤΟΕ που με παρέμβασή της συμφώνησε με την ΕΕΤ (την εργοδοσία) για τη χρήση ειδικών φίλτρων αλλά και την απομάκρυνση των γυναικών από τα computers όταν μένουν έγκυες.

Παράλληλα τα ζητήματα της ηθικής παρενοχλήσεις είναι προς διερεύνηση και στις τράπεζες και απασχόλησαν την 6η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών Τραπεζοϋπαλλήλων (Νοέμβριος 2003), και σας τα καταθέτουμε σήμερα την εισήγηση μεταφρασμένη στην αγγλική γλώσσα.

Στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Οι σχετικοί νόμοι αναφέρουν:τη λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή και εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζόμενων σ΄ αυτές, την υποχρέωση παρουσίας γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας και μάλιστα σε εργασιακούς χώρους στους οποίους δουλεύουν 20 εργαζόμενοι και άνω.

Εντούτοις όπως καταγράφει και το κείμενο τα ζητήματα αυτά παραγνωρίζονται από τα συνδικάτα, που θεωρούν είτε τα ζητήματα ως πάρεργο, είτε γιατί δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν παράπλευρους συνδικαλιστικούς θεσμούς μέσα στους εργασιακούς χώρους. Έτσι τα ζητήματα αυτά ιεραρχούνται χαμηλά και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δράση και το διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις δεν τηρούν τους νόμους γιατί θεωρούν μεγάλο το οικονομικό κόστος για την υλοποίησή τους και προσπαθούν να καλυφθούν με λειτουργίες στα όρια των νόμων, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζόμενων σ΄αυτές .


Ακολουθήστε μας