header image

25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25/11/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα

για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 25 Νοέμβρη 2016


Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο;

Η βία κατά των γυναικών.

1 στις 3 γυναίκες πέφτει θύμα βίας


Η έμφυλη βία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που εμποδίζει την αυτονομία των γυναικών, την αυτοπεποίθησή μας, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί παραδέχονται πλέον ότι χρειάζεται να δράσουν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Οι διακηρύξεις όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό λόγια, αφού οι αιτίες της έμφυλης βίας, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι που αναπαράγονται και βαθαίνουν και η βαθιά ριζωμένη πατριαρχία, βρίσκουν διαρκώς συμμάχους τόσο στους θεσμούς όσο και στις κοινωνικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιστεκόμαστε στην έμφυλη βία, με μεγάλους αγώνες, κάνοντάς την ορατή και απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία και στους θεσμούς.

Στη σημερινή συγκυρία, βλέπουμε ακραίες μορφές βίας, αλλά βλέπουμε και την καθημερινή και ανεκτή βία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.


  • Βλέπουμε τη ηθική και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς.
  • Βλέπουμε την λεκτική και την ψυχολογική βία, βλέπουμε τη σεξουαλική βία και τους βιασμούς, βλέπουμε συχνά και την σωματική κακοποίηση που φθάνει μέχρι το φόνο.
  • Βλέπουμε τη βία της εμπορίας ανθρώπων, του τράφικινγκ για σεξουαλική εκμετάλλευση, που αφορά κυρίως τις γυναίκες αλλά και ανήλικες/ανήλικους, με τα μεγάλα κέρδη και την αδυναμία ή απροθυμία των κρατικών αρχών να προστατέψουν τα θύματα και να εφαρμόσουν το νόμο.Βλέπουμε ή μάλλον μαθαίνουμε για την έμφυλη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τους βιασμούς εναντίον προσφύγων και μεταναστριών γυναικών, που έρχονται κατά μυριάδες, και πολλές την αντιμετωπίζουν στο δραματικό και επικίνδυνο ταξίδι που κάνουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τη φτώχια.
  • Μαθαίνουμε για τη βία και τους βιασμούς γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες.

Μπορούν να αποτραπούν τα περιστατικά βίας?
Φυσικά.

Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Γιατί είναι το πρώτο δεσμευτικό, διεθνές νομικό εργαλείο κατά της βίας.
Όμως, τα κράτη-μέλη στην Ε.Ε, που προφασίζονται το υψηλό κόστος , είτε δεν την επικυρώνουν , είτε δεν την εφαρμόζουν.

  • Απαιτούμε την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, που υπογράφηκε το Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη και ακόμα δεν έχει κυρωθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, παρά το ότι τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Αντιστεκόμαστε ΜΕΣΑ από τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ απέναντι σ' αυτή τη συνέχιση της έμφυλης βίας.

Σήμερα και κάθε ημέρα του χρόνου, αγωνιζόμαστε:


  • Για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχια και βία.
  • Δεν ανεχόμαστε την "αθέατη" ενδοοικογενειακή βία.
  • Στηρίζουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τη βία, ιδιαίτερα τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες,
  • Διεκδικούμε την συνέχιση της λειτουργίας των χώρων υποδοχής και υποστήριξης θυμάτων έμφυλης βίας, την επέκτασή τους και την χρηματοδότησή τους από το κράτος, για μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική υποστήριξη για τη μετέπειτα ζωή των γυναικών που προσφεύγουν.
  • Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των στερεοτύπων στα ΜΜΕ που αναπαράγουν ή και γεννούν τη συνείδηση της βίας.
  • Ζητούμε την ένταξη αυτού του θέματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αφού η βία και το bullying αρχίζει από τις μικρές ηλικίες.


ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Ο.Τ.Ο.Ε.

Ακολουθήστε μας