header image

Ασφαλής στο Σπίτι - Ασφαλής στην εργασία

24/11/2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι πλήρως αποφασισμένες να δουλέψουν για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μέσω των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και την ορθή εφαρμογή τους από τους εργοδότες, σε εθνικό, κλαδικό και εταιρικό επίπεδο.

Σε μια πρωτοποριακή και αδημοσίευτη μελέτη με τίτλο «Ασφαλής στο Σπίτι- Ασφαλής στην εργασία», που θα παρουσιαστεί στη Μαδρίτη, στις 24 και 25 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών (Νοέμβριος 25), η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), θα αποκαλύψει το πώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη έχουν ασχοληθεί με τη βία κατά των γυναικών στην εργασία και πώς η υποστήριξη στο χώρο εργασίας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι.

Η ETUC οργανώνει τη διάσκεψη στη Μαδρίτη, για να μοιραστούν την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και συμφωνιών σε εταιρικό και κλαδικό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Βρετανική συνομοσπονδία συνδικάτων, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ όλων των γυναικών και σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών ηλικίας 18 έως 24, έχουν εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Μια γαλλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014, διαπίστωσε ότι 1 στις 5 γυναίκες υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πρωτοποριακές συμφωνίες έχουν υπογραφεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Ολλανδίας— δείτε για περισσότερες λεπτομέρειες, σε μια ενημέρωση για το έργο της ETUC, «ασφαλής στο σπίτι, ασφαλής στην εργασία».

https://www.etuc.org/publications/briefing-notes-etuc-project-safe-home-safe-work#.WDa3qKLhCt8.

Οι συμφωνίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην εργασία.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο του 2007 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, οδήγησε σε πανευρωπαϊκές συμφωνίες στο εμπόριο, την ιδιωτική ασφάλεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την υγεία και τους τομείς της εκπαίδευσης.

"Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για τα θύματα και επιπτώσεις σε ολόκληρο το χώρο εργασίας. Μαζί με τους εργοδότες, έχουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θέμα, μέσω των συλλογικών συμβάσεων, όπως δείχνει. η μελέτη μας», δήλωσε ο Montserrat Mir, Confederal Secretary of the ETUC.

«Ένα νέο διαπραγματευτικό ζήτημα για τα συνδικάτα και τους εργοδότες είναι το πώς τα θύματα της βίας στο σπίτι μπορούν να υποστηριχθούν στο χώρο εργασίας.

Η ενδοοικογενειακή βία ακολουθεί συχνά τα θύματα μέσα στο χώρο εργασίας και προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και το ηθικό στο χώρο εργασίας. Το γεγονός αυτό, καθιστά την ενδοοικογενειακή βία ζήτημα των συνδικάτων».



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε μας