header image

8 ΜΑΡΤΗ 2016 - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

04/03/2016

8 ΜΑΡΤΗ 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Μίλα,

Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε.

Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία».

Κική Δημουλά:«Δεν λιγοστεύει η σιωπή με μια λέξη»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Φέτος, εμείς οι γυναίκες Τραπεζοϋπάλληλοι, τιμούμε τη Γυναίκα σύζυγο, μάνα, κόρη, αδελφή, που πήρε την απόφαση, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική της και της οικογένειάς της, να εγκαταλείψει το σπίτι της και τη χώρα της που σπαράσσεται από τον πόλεμο, την καταπίεση, την φτώχεια, τις διώξεις και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, αναζητώντας την Ειρήνη, τη σταθερότητα κι ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Φέτος, εμείς οι γυναίκες Τραπεζοϋπάλληλοι, τιμούμε κάθε ξεριζωμένη γυναίκα και κάθε ασυνόδευτο κορίτσι που υφίστανται βία και εκμετάλλευση, εργασιακή και σεξουαλική, στα χέρια των παράνομων διακινητών, των σύγχρονων σωματεμπόρων και δουλεμπόρων.

Φέτος, εμείς οι γυναίκες Τραπεζοϋπάλληλοι, τιμούμε κάθε έγκυο γυναίκα, κάθε γυναίκα με αναπηρία , που πρέπει να επιβιώσει κάτω από δραματικές και επικίνδυνες συνθήκες, στο ταξίδι της για μια άλλη ήπειρο.

Φέτος, 8 ΜΑΡΤΗ, Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας, εμείς οι γυναίκες Τραπεζοϋπάλληλοι, ΤΙΜΟΥΜΕ τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑ.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας για την επαναλαμβανόμενη τραγική απώλεια ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που συντελείται δίπλα μας.

Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση, την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της, να δράσουν άμεσα απέναντι σ' αυτή την ανθρωπιστική κρίση, με πνεύμα ανθρωπιάς , αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.

Καλούμε τα σωματεία - μέλη μας, να καταπολεμήσουν ενεργά την ξενοφοβία και το ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και να καταδικάσουν εκείνες τις πολιτικές, που αρνούνται να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και προχωρούν σε κλείσιμο των συνόρων.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στην Ελλάδα της ύφεσης, της φτωχοποίησης και της ανεργίας, (στις γυναίκες στο 29,3%), το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να υφίσταται τους κλυδωνισμούς της κρίσης και των συνοδών προβλημάτων της, δηλαδή, της ρευστότητας και της συνεχούς αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα σχέδια αναδιαρθρώσεων, προαναγγέλλουν μείωση προσωπικού, επιτείνουν τις ασταθείς μορφές απασχόλησης και αμοιβής, τα ευέλικτα ωράρια και την αποσταθεροποίηση στο εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι εξαγγελίες για το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, αλλά και το 3ο Ουσιαστικά απαλλάσσουν το κράτος από τις ευθύνες του και ανατρέπουν τον προγραμματισμό ζωής εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, που προοιωνίζονται, οι συνεχιζόμενες μνημονιακές πολιτικές, καθώς και οι πρόσφατες συμφωνίες Κυβέρνησης- δανειστών για τον κλάδο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η ΟΤΟΕ ξεκίνησε ήδη τη διεκδίκηση της νέας κλαδικής ΣΣΕ, θέλοντας να θωρακίσει το θεσμό, να κρατήσει όρθιο τον κλάδο και τις θεμελιώδεις εργασιακές κατακτήσεις του.

Πρώτο και κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της εργασίας, καθώς και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης, έχουμε προτείνει μια σειρά ρυθμίσεων για την Ισότητα, την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας.

Προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση στους όρους χορήγησης της άδειας φροντίδας παιδιών, βελτίωση ρυθμίσεων για τον τοκετό, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την άδεια σχολικής παρακολούθησης, τις μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Επίσης, θεωρούμε σημαντική, την επαναλειτουργία της Κλαδικής Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών, γιατί πιστεύουμε πως ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ κοινωνικών εταίρων, είναι εξαιρετικά σημαντικός και για την προώθηση της Ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα εργασιακά ζητήματα. Μέσα από την Κλαδική επιτροπή μπορούμε να προωθήσουμε τόσο την Ισότητα των Ευκαιριών, όσο και την Ισότητα Αποτελεσμάτων και ν' αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την ανισότητα των φύλων, στους χώρους εργασίας.

Η ΟΤΟΕ έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων της συγκυρίας και των προσδοκιών των συναδέλφων, ανδρών και γυναικών.

Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη κι επίπονη. Πιστεύουμε όμως πως θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προκλήσεων και των απαιτήσεων της εποχής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, που πηγάζει από την δύναμη που μας δίνει η ενότητά μας, η συσπείρωση μας και η εμπιστοσύνη στους συλλογικούς μας θεσμούς.

Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έτοιμοι να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Αγωνιζόμαστε επίσης, με όλες μας τις δυνάμεις, για την επίτευξη της Ισότητας των φύλων, ξέροντας πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μας πάνε κι άλλο πίσω.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Η ΕΡΓΑΣΙΑ,
Η ΥΓΕΙΑ,
Η ΣΥΝΤΑΞΗ,
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ.
Ακολουθήστε μας