header image

Ο Γενικός Γραμματέας της UNI Europa Oliver Röthig συναντά Έλληνες Υπουργούς και Συνδικάτα στην Αθήνα

19/02/2015

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της UNI Europa Οliver Röthig. Η UNI Europa, ευρωπαϊκό τμήμα της UNI Global Union είναι δευτεροβάθμια ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα των υπηρεσιών, που στην Ευρώπη εκπροσωπεί 320 οργανώσεις και συνολικά 7 εκατομμύρια εργαζόμενους. Στην Ελλάδα μέλη της είναι η ΟΤΟΕ, η ΠΟΣΤ, η ΟΑΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΟΙΥΕ και η ΟΣΕΤΥΠ.


Την πρώτη μέρα της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τα Προεδρεία των ελληνικών οργανώσεων-μελών της UNI-Europa, και αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς και για τις συνδικαλιστικές προοπτικές συνεργασίας και

αλληλεγγύης, η οποία ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια που εκδηλώθηκε η κρίση.


Οι ελληνικές οργανώσεις παρουσίασαν τις τεράστιες δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στη δράση τους εξαιτίας των πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κατέληξαν ότι σαφής προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η καθιέρωση ενός νέου εργασιακού πλαισίου.

Η κατάρρευση του εργατικού δικαίου και η μείωση των θέσεων εργασίας οδήγησαν πολλές οργανώσεις σε δραματική μείωση των μελών τους. Συζητήθηκαν λοιπόν τρόποι ώστε το εργατικό κίνημα να ενισχυθεί και να ξαναβρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει άμεσος συντονισμός για την ευρύτερη συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα- μέλη της UNI, δεδομένου ότι η έξοδος από την οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια των εργαζομένων Ελλήνων είναι ύψιστης σημασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη. Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι παραμένουν θετικοί στο να βρεθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη και είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα δοθεί στην Ελλάδα και στην Κυβέρνηση χώρος και χρόνος.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον Ο. Röthig για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης και τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, με στόχο την άμεση ανακούφιση των επιβαρυμένων νοικοκυριών. Για τον σκοπό αυτό είναι ήδη έτοιμος και κατατίθεται άμεσα ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια, με προστασία της πρώτης κατοικίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις διευκολύνσεις για τους άνεργους και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης τόνισε ότι οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα θα γίνουν σε απόλυτη συνεργασία με τις τράπεζες, με ήπιο και διαφανή τρόπο ώστε να μην υπάρξει κανένας τριγμός στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

 

"Οι άνθρωποι στην Ελλάδα πήραν μια δημοκρατική απόφαση ότι πέντε χρόνια λιτότητας, κακουχίας και πόνου έχουν αποτύχει, και επέλεξαν μια νέα πορεία. Η Ευρωζώνη πρέπει να το σεβαστεί αυτό", δήλωσε στον υπουργό Ο. Röthig.


Την δεύτερη μέρα της παραμονής του συναντήθηκε με τον Υπουργό εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε να θέσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. "Κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών βιώσαμε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας, κύριο καθήκον μας είναι να προβούμε σε νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, για να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων . Όχι μόνο όπως ήταν πριν την λιτότητα, αλλά δίνοντάς τους ακόμα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Για το λόγο αυτό επεξεργαζόμαστε ήδη και θα είμαστε έτοιμοι σε ένα μήνα περίπου να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή", τόνισε ο Υπουργός.

 

Σε ερώτηση του Γ.Γ, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα καταθέσουν στη Βουλή Νομοσχέδιο για την επανίδρυση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ.

"Είναι ενθαρρυντικό να ακούμε τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης, για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργατικής νομοθεσίας μετά την βίαιη κατάργησή τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό που συμβαίνει εδώ θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την Ευρώπη". Είπε ο Οliver Röthig.

Στις συναντήσεις με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της UNI-Europa Οliver Röthig, συμμετείχαν επίσης ο Mike Sunderlandυπεύθυνος επικοινωνίας της UNIGlobalUnion, η Σοφία Κάντα, συνδικαλίστρια της ΟΤΟΕ και εκπρόσωπος των ελληνικών συνδικάτων στην Εκτελεστική Γραμματεία της UNI-Europa, και ο πρώην συνδικαλιστής, βουλευτής Ν.Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας.

Ακολουθήστε μας