header image

4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών UNI.

04/12/2014

4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών UNI

 

Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική, 4-5 Δεκεμβρίου 2014

Στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής πραγματοποιήθηκε η 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών της UNI στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2014.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν πάνω από 700 γυναίκες εκπρόσωποι, από συνδικάτα του τομέα των υπηρεσιών από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης περιλάμβανε σειρά από τραγούδια χορούς και δρώμενα με νοτιοαφρικανές καλλιτέχνιδες, καθώς και ομιλίες γυναικών γεμάτες πάθος σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνδιάσκεψης και στην τελετή λήξης.


Γυναίκες συνδικαλίστριες από όλο τον κόσμο και όλους τους κλάδους συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τον αγώνα για μια δικαιότερη και πιο ισότιμη κοινωνία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν τις 2 ημέρες ήταν:

  • η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των φύλων, που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο,
  • η υγεία των γυναικών,
  • ισότιμες κοινωνίες με ίσες αμοιβές , καθώς και
  • η οικογενειακή βία και η βία στο χώρο εργασίας

Ο Γενικός Γραμματέας της UNIWORLD, PhilipJennings, απευθύνθηκε στη Συνδιάσκεψη των Γυναικών λέγοντας, "Είστε ο θεμέλιος-βράχος του αγώνα μας!".


Η Πρόεδρος της UNIΓυναικών, DeniseMcguire, στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε:

"Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αγωνιστούμε για την ισότητα των αμοιβών, και ενωμένες να λύσουμε με θεσμοθετημένο τρόπο το θέμα του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων".


Η Αντιπρόεδρος της UNI AnnSelin, ανέφερε: "Οι γυναίκες πρέπει να ζουν ελεύθερες από φόβο, και δεν μπορούν να νιώθουν ότι εκφοβίζονται ακόμα και στο χώρο εργασίας τους".


Η Pat O'Neill, πρόεδρος του κλάδου του Εμπορίου της UNI, έκανε έκκληση για: "μια περιεκτική και συνεργατική λύση για την ανισότητα των φύλων, που περιλαμβάνει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες".

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε ομιλίες από την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της UNIChristyHoffman, και την AnnieHill, από την CWU (την μεγαλύτερη συνδικαλιστική Οργάνωση των ΗΠΑ ), οι οποίες μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία να είσαι γυναίκα στο εργατικό κίνημα.


Η Επικεφαλής του τμήματος Ίσων Ευκαιριών της UNIWORLD, VeronicaFernandez, κάλεσε όλες τις συνέδρους σε δράση λέγοντας: "Εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύουμε ακατάπαυστα για την εξάλειψη των διακρίσεων, των διαφορών στις αποδοχές και της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώνουν τα χέρια και διεκδικούν δίκαιες και ισότιμες κοινωνίες. Είναι καιρός οι γυναίκες να αναλάβουν τη θέση που δικαιούνται στο χώρο εργασίας, να απολαμβάνουν ίσες αμοιβές και να ζουν απαλλαγμένες από τον φόβο".


Η συναδέλφισσα Σοφία Κάντα, που εκπροσώπησε την ΟΤΟΕ, έκανε 2 παρεμβάσεις.

Στην πρώτη παρέμβαση, μετέφερε τις αγωνίες των γυναικών στο κλάδο μας, στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση.

Μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των γυναικών ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και τις πολιτικές που στόχο έχουν να στείλουν τις γυναίκες πίσω στο σπίτι.

Επίσης, μετέφερε την αποφασιστικότητά τους, να μην επιτρέψουν οι πολιτικές αυτές να ακυρώσουν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες ετών.

«Απαιτούμε μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη και στον κόσμο που θα σέβεται τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.
Απαιτούμε, μια κοινωνία, που θα αναπτύσσεται και θα βελτιώνεται με την ίση συμμετοχή των γυναικών σ' αυτή τη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει, αξιοπρεπείς δουλειές με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ανθρώπινα ωράρια εργασίας - ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες - δυνατά συνδικάτα».

Η δεύτερη παρέμβαση έγινε στο θέμα που αφορούσε τη Βία κατά των γυναικών.

Τόνισε ότι, όσο η βία ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις ηλικίες και τις φυλές, η αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία την οποία ονειρευόμαστε θα είναι πάντα πολύ μακριά.

«Υπάρχουν εκατοντάδες περιστατικά θανάτου νέων γυναικών και κοριτσιών, με πιο πρόσφατο στην Ευρώπη, την νεαρή γερμανίδα μαθήτρια τουρκικής καταγωγής Τούγτσε Αλμπαϊράκ, η οποία δολοφονήθηκε βίαια γιατί προσπάθησε να υπερασπιστεί δύο νέα κορίτσια που δέχονταν σεξουαλική επίθεση από ομάδα νεαρών. Η δική της γενναιότητα και θυσία, αποτελεί σύμβολο για όλες εμάς, στο να μην κλείνουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας στη βία που συμβαίνει γύρω μας».

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα των συνδικάτων να ευαισθητοποιήσουν και να βοηθήσουν τα μέλη τους στο συγκεκριμένο πρόβλημα και παρέθεσε παραδείγματα δράσης της ΟΤΟΕ στο θέμα αυτό.

«Η εμπειρία από τις δράσεις αυτές ήταν εξαιρετική για όλες μας και είναι ένας λόγος να σκεφτούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα μέλη μας. Είναι λόγος να σκεφτούμε "να γιατί είμαστε συνδικαλίστριες"».


Ομόφωνα
εγκρίθηκαν από τη Συνδιάσκεψη οι παρακάτω προτάσεις αποφάσεων:

1. Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων Στρατηγικής και Δράσης 2014-2018

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 στρατηγικούς στόχους για δράση έως το επόμενο συνέδριο.

  • Όλοι μαζί για να πάρουμε πίσω τις οικονομίες μας
  • Όλοι μαζί για να πετύχουμε συνδικαλιστική ανάπτυξη
  • Όλοι μαζί για ένα νέο κόσμο εργασίας χωρίς διακρίσεις

2. Για μια ίση κοινωνία

3. Για ίσες αμοιβές

4. Για εξάλειψη της βίας

5. Για την υγεία των γυναικών

(τα κείμενα των αποφάσεων θα σας δοθούν μεταφρασμένα)

Η DeniseMcGuire επανεξελέγη Πρόεδρος των Γυναικών της UNI.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε επίσης την νέα παγκόσμια Επιτροπή Γυναικών.

Στην τελετή λήξης δόθηκε η σκυτάλη της διοργάνωσης στις Βρετανίδες συνδικαλίστριες, αφού η επόμενη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη θα γίνει στο Λίβερπουλ, Ην. Βασίλειο, το 2018.

Ακολουθήστε μας