header image

Η στρατηγική REFIT και η Κομισιόν απειλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών

11/07/2014

11 Ιουλίου 2014

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που εκπροσωπεί εκατομμύρια των εργαζόμενων γυναικών σε όλη την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ), που εκπροσωπεί πάνω από 2000 γυναικείες οργανώσεις, έχουν θορυβηθεί με την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ατζέντας απορρύθμισης, «REFIT», εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την πρόταση οδηγίας για ενίσχυση της μητρότητας και των δικαιωμάτων των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων, που συνήθως αναφέρεται ως Οδηγία Μητρότητας ή Οδηγία για τις εγκύους εργαζόμενες.


Η ETUC και το ΕΛΓ, εξέδωσαν κοινή έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιταχθεί στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση.


Η κοινή επιστολή καλεί επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επαναλάβει την υποστήριξή του για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μητρότητας και να συμμετάσχει εκ νέου στη νομοθετική διαδικασία προχωρώντας, από κοινού με το Συμβούλιο, σε δεύτερη ανάγνωση της οδηγίας για τις εγκύους εργαζόμενες.


Η UNI Europa και UNI - Τμήμα Ίσων Ευκαιριών, στηρίζουν τα αιτήματα της ETUC / EWL. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προτάσεις για την αναθεώρηση της οδηγίας θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους.


Όμως, η απόσυρση της προτεινόμενης οδηγίας, θα υπονομεύσει σοβαρά τις προσπάθειές μας σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών.


Η UNI Europa τονίζει την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή της για την πλήρη καταβολή της άδειας μητρότητας, και την αποτελεσματική προστασία κατά των διακρίσεων.


«Υιοθετώντας μια ισχυρότερη οδηγία για τη μητρότητα θα αποδείξουν στους ευρωπαίους εργαζόμενες/νους και τους πολίτες, ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα εγκρίνουν μια νομοθεσία, που έχει σημασία στην καθημερινή τους ζωή.


Ωστόσο, εάν « παραλείψουν» να συμμετάσχουν, σε εκ νέου διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίμαχη οδηγία για τη μητρότητα, αυτό αναπόφευκτα θα δώσει έναν τόνο υποταγής για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.


Υποταγής στη στρεβλή οικονομική επιχειρηματολογία, που συστηματικά αγνοεί, τις συγκεκριμένες βελτιώσεις, στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των γυναικών στην Ευρώπη.


Το νέο Κοινοβούλιο της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εκ νέου εξισορρόπηση της προκατειλημμένης συζήτησης γύρω από την προστασία της μητρότητας, που έχει αποκλειστεί, λόγω της αντίθεσης ορισμένων κρατών μελών» , δήλωσε ο Όλιβερ Roethig, Περιφερειακός Γενικός Γραμματέας UNI Europa.


Η UNI Europa, καλεί το νέο Κοινοβούλιο της ΕΕ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να αντιταχθεί στην απορρύθμιση η οποία επιχειρείται να κατοχυρωθεί από την στρατηγική REFIT.

Ακολουθήστε μας