header image

H κομισιόν προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των δύο φύλων

09/05/2005

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

Στις Βρυξέλλες, στις 08/03/2005, ο Vladimír Špidla, Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες, ανήγγειλε ότι θα συσταθεί ένα νέο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα φύλων, το οποίο θα υποστηρίξει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου.

Χαιρετώντας την απόφαση, ο κ. Spidla είπε:"Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να γιορταστεί η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας από την πρόταση για δημιουργία συγκεκριμένης αντιπροσωπείας, που θα αφιερωθεί στην ισότητα ανδρών και γυναικών; Η ισότητα των δύο φύλων είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα στο πλαίσιο της Συνθήκης και μια πολιτική προτεραιότητας της Ένωσης. Το Ινστιτούτο θα διαδραματίσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην παροχή της πραγματογνωμοσύνης, που απαιτείται για την ανάπτυξη πολιτικών ισότητας στις 25 χώρες της Ε.Ε.Ξέρουμε ότι, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, παραδείγματος χάριν, όπως για την αντιμετώπιση του χάσματος των αμοιβών μεταξύ των φύλων που βρίσκεται ακόμη στο 15%."

Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο πρότυπο κέντρο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα συγκεντρώσει, θα αναλύσει και θα διαδώσει αξιόπιστα και συγκρίσιμα ερευνητικά στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται από τους σχεδιαστές πολιτικής στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη. Θα έχει κέντρο τεκμηρίωσης και βιβλιοθήκη που θα είναι ανοικτά στο κοινό.

Το ίδρυμα θα υποκινήσει την έρευνα και τις ανταλλαγές εμπειριών οργανώνοντας συναντήσεις μεταξύ των σχεδιαστών πολιτικής, των εμπειρογνωμόνων και των ενδιαφερομένων και θα βελτιώσει την πληροφόρηση για πολιτικές ισότητας των φύλων με εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων διασκέψεων, εκστρατειών και ημερίδων. Ένας άλλος ζωτικής σημασίας στόχος θα είναι να αναπτυχθούν τα εργαλεία για την ένταξη της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές.

Η δημιουργία ενός Ινστιτούτου για την ισότητα φύλων ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2004, ενώ υπάρχει επίσης αίτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα αρχίσει να λειτουργεί δώδεκα μήνες μετά από τον κανονισμό που θα το καθιερώνει και αφού επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα τεθεί σε υπηρεσία το 2007. Θα χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή, με προτεινόμενο προϋπολογισμό της 52,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την περίοδο 2007 έως 2013.

Της ΒΑΣΩΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,Γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ.

9.5.2005

 

Ακολουθήστε μας