header image

2 Μαρτίου - Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση αμοιβή

01/03/2012

Προς τους

Συλλόγους-Μέλη της ΟΤΟΕ

2 Μαρτίου

Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση Αμοιβή


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 2 Μαρτίου 2012, διοργανώνεται η δεύτερη κατά σειρά, Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την Ίση Αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το θέμα και να καταδείξει πόσο περισσότερο στην πραγματικότητα πρέπει να δουλεύουν οι γυναίκες, για να κερδίζουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες.

Σύμφωνα με την καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες πρέπει να δουλεύουν 62 ημέρες περισσότερο, για να αμειφθούν με τον ετήσιο μισθό ενός άνδρα (365 ημέρες Χ 17,1% = 62,41 ημέρες),αφού με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το χάσμα των αμοιβών ανέρχεται στο 17,1%, ως μέσος όρος, στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα βέβαια, με στοιχεία του 2009, το χάσμα ανέρχεται στο 22%. Άρα, με τον ίδιο υπολογισμό, οι Ελληνίδες πρέπει να δουλεύουν 80,3 ημέρες περισσότερο, για να αμειφθούν με τον ίδιο μισθό με τον άνδρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπονται οι παρακάτω δράσεις για την ημέρα αυτή:

·Διαφημίσεις σε εφημερίδες στις διάφορες χώρες.

·Videoclip στο διαδίκτυο, που θα τονίζει τον παραλογισμό των ανισοτήτων στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το clip θα είναι διαθέσιμο σε 22 γλώσσες.

·Θα υπάρχει πρόσφατη πληροφόρηση και νέα στοιχεία on-line.

Η Κομισιόν έχει επίσης εκδώσει το ενημερωτικό φυλλάδιο (επισυνάπτεται ) με τίτλο ‘TacklingthegenderpaygapintheEuropeanUnion', το οποίο μελετά το μισθολογικό χάσμα, τα αίτιά του και τα οφέλη από το κλείσιμο του. Σύντομα θα κυκλοφορήσει στις 22 γλώσσες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα διοργανώνονται σειρά εκδηλώσεων σε 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2012. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/gender-equality/events/111125_en.htm

Γιατί, όμως, είναι σημαντικό να καταπολεμηθούν οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι γυναίκες έχουν παίξει και εξακολουθούν να παίζουν , παρά τις δύσκολες συνθήκες, ένα ζωτικό ρόλο στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη τόσο της χώρας μας , όσο και της Ευρώπης. Οι δεξιότητες και τα προσόντα τους είναι απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Ωστόσο, αυτό, δεν αντικατοπτρίζεται στο μισθό τους και στη θέση τους στην αγορά εργασίας. Η υποτίμηση της εργασίας των γυναικών και η μερική χρησιμοποίηση των δεξιοτήτων τους είναι απώλεια για την οικονομία και για το σύνολο της κοινωνίας. Η καταπολέμηση των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μίας πιο ισότιμης και συνεκτικής κοινωνίας. Η εκτίμηση της εργασίας και των δεξιοτήτων των γυναικών θα δώσει κίνητρο στην επίδοσή τους και θα βελτιώσει την οικονομική ανεξαρτησία τους. Με την αύξηση των αποδοχών των γυναικών κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, μειώνεται ο κίνδυνος της φτώχειας τους αργότερα. Τα ποσοστά όσων κινδυνεύουν από φτώχεια είναι 21% για γυναίκες πάνω από 65, έναντι 16% για άνδρες πάνω από 65. Είναι φανερό λοιπόν ότι η καταπολέμηση των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων:

·δίνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο σύνολο της οικονομίας

·προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες και

·βοηθάει να δημιουργηθεί μία κοινωνία ισότιμη για άνδρες και γυναίκες.

Καλούμε τους συλλόγους να ενημερώσουν ΌΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ώστε να ενημερωθούν όλες οι συναδέλφισσες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΑ

Γραμματέας Ισότητας ΟΤΟΕ

(τηλ. 210-3642712)

Ακολουθήστε μας