header image

Ποιοτικός χρόνος για τους σκανδιναβούς μπαμπάδες

29/06/2005

Ποιοτικός χρόνος για τους σκανδιναβούς μπαμπάδες

Στις Σκανδιναβικές χώρες οι πιο γενναιόδωρες παροχές πατρικής άδειας.

Αύξηση των γεννήσεων και λιγότερα διαζύγια τα άμεσα κοινωνικά οφέλη.

Η Δανία και η Ισλανδία είναι μεταξύ των πιο «γενναιόδωρων» χωρών στον κόσμο, στην παροχή αδειών πατρότητας.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες οι νέες στατιστικές πάνω στις γεννήσεις και στα διαζύγια αποδεικνύουν τα άμεσα οφέλη στην κοινωνία.

Πέρυσι, σχεδόν όλοι οι Ισλανδοί πατέρες έκαναν χρήση του δικαιώματός τους σε άδεια τριών μηνών από την εργασία τους, με το 80% του μισθού τους. Ο νέος νόμος πατρότητας τέθηκε σε ισχύ το 2002. Η Ισλανδία έχει αυτή τη στιγμή το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη μετά την Τουρκία.

Όλο και περισσότερα Δανοί κάνουν χρήση της άδειας πατρότητας. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους αφού το 2004, 46.000 μπαμπάδες επωφελήθηκαν από τους το δικαίωμα. Οι νέοι γονείς μπορούν να μοιραστούν ένα έτος άδειας μετ' αποδοχών.

Το 2004, οι Δανοί πατέρες πέρασαν με τα μωρά τους κατά μέσο όρο 3,6 εβδομάδων από την εργασία, έναντι του μέσου όρου των μητέρων που είναι 42,3 εβδομάδες.

Ξεφεύγοντας από τα καλούπια


«Οι Δανοί θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πατέρων τους», είπε ο Svend Aage Madsen, επικεφαλής του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC .

«Έχουν περισσότερη επαφή με το παιδί τους και λένε» πρόσθεσε «ότι δεν θέλουν να χάσουν την εμπειρία αυτή. Επίσης, δημιουργήθηκαν, νέοι δεσμοί μεταξύ των μικρών παιδιών και των πατεράδων τους" είπε, και τόνισε ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τώρα χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων». Ακόμα περιέγραψε το χρόνο που πέρασε στην άδεια πατρότητας ως "πιθανότατα η καλύτερη περίοδος της ζωής μου".

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Madsen ανέφερε το παράδειγμα ενός διευθυντή σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών της Δανίας, ο οποίος ζήτησε από τους πατέρες, στο προσωπικό του, να πάρουν άδεια 10 εβδομάδων με πλήρεις αμοιβές γιατί πίστευε ότι:

«Είναι ένα θετικό πρότυπο ρόλου - από το οποίο μπορεί να ωφεληθεί μακροπρόθεσμα η επιχείρηση.»

Στην Ισλανδία, οι νέοι πατέρες και τα μικρά παιδιά τους αποτελούν τώρα κοινό θέαμα τα μεσημέρια στις γεωθερμικές λίμνες Akureyri -αντίθετα με όσα συνέβαιναν ακριβώς μερικά έτη πριν, αναφέρει ο Steven Paulikas του BBC.

Οι Ισλανδοί γονείς μπορούν να πάρουν συνολικά, εννέα μήνες άδεια μετ' αποδοχών για τη φροντίδα των παιδιών - τρεις για τη μητέρα, τρεις για τον πατέρα και το υπόλοιπο κατανέμεται ανά ζεύγος όπως εκείνοι κρίνουν κατάλληλο.

Οι παραδοσιακές ιδέες για τους ρόλους των φύλων έχουν αλλάξει σύμφωνα με την Margret Maria Sigursdottir, διευθυντρια του Ισλανδικού Κέντρου Ισότητας .

"Τώρα μπορείτε να δείτε άνδρες στον δρόμο να κάνουν βόλτα με καροτσάκια, και αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο πολύ συνηθισμένο εδώ," είπε.

Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι οι μητέρες με συντρόφους που έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή του πρώτου παιδιού τους είναι πιθανότερο να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Δε θα έπρεπε και άλλες χώρες να εγκρίνουν τα παρόμοια μέτρα;


Πηγή:UNI Women /από BBC News

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ UNI

Στις 20 και 21 Αυγούστου θα γίνει στις ΗΠΑ το Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών της UNI .


Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι

«Γυναικεία Απασχόληση :Οργανώνοντας το μέλλον» , ενώ οι θεματικοί άξονες που θα εξεταστούν στα πλαίσια του Συνεδρίου είναι η ίση αμοιβή και οι ίσες ευκαιρίες στον χώρο της εργασίας. Ακόμη οι άτυπες μορφές απασχόλησης, το AIDS, και η βία κατά των γυναικών.

Την ΟΤΟΕ θα εκπροσωπήσει η Γραμματέας Ισότητας της Ομοσπονδίας Βάσω Βογιατζοπούλου.


Η ισότητα να γίνει πραγματικότητα


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το θέμα της ισότητας ιδιαίτερα για την UNI - Europa, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 στρατηγικών στόχων της που έχει θέσει σε ότι αφορά την διευθέτηση εργασιακών θεμάτων.

Άλλωστε οι γυναίκες εκπροσωπούν το 50% των μελών της UNI-Europa.

Σήμερα οι αμοιβές των γυναικών βρίσκονται ακόμη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ότι οι αντίστοιχες των ανδρών. Οι προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης παρεμποδίζονται από μη ικανοποιητικές παροχές παιδικής μέριμνας και προβλήματα στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η UNI - Europa έχει αποφασίσει να αγωνιστεί για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Επίσης πάγιος στόχος της UNI- Europa αποτελεί η αντίσταση απέναντι σε όλες τις μορφές ρατσισμού, φασισμού και ξενοφοβίας.


Της ΒΑΣΩΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,

Γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ,Μέλος της Ε. Γ. της ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε μας