header image

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

29/11/2011

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ της

ΟΤΟΕ

 

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2011

 

Προς τους

Συλλόγους-Μέλη της ΟΤΟΕ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στις 17 Δεκεμβρίου 1999, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια σε ένα φαινόμενο με πανδημικές διαστάσεις.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της μικρής προόδου που έχει συντελεστεί. Έως 70% των γυναικών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν υποστεί μία μορφή σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρότι 125 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την ενδοοικογενειακή βία, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η βία κατά των γυναικών δεν θεωρείται αδίκημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ η βία κατά των γυναικών θεωρείται ως η πιο συχνή παραβίαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 70% των Ελληνίδων έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, ενώ σημαντικό ποσοστό ανήλικων κοριτσιών έχουν υπάρξει θύματα βιασμού.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει ολοκληρώσει ή έχει σε διαδικασία εξέλιξης, έργα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας, όπως :

·η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900,

·η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και «Εγχειρίδιο συμβουλευτικής για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας»,

·ΞΕΝΩΝΕΣ Φιλοξενίας των Δήμων για κακοποιημένες γυναίκες και άλλα.

Ως Γραμματεία Ισότητας της ΟΤΟΕ ζητάμε τη συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων της χώρας, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη συνέχιση και περαιτέρω κινητοποίηση της πολιτείας, ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα τώρα, σε περιόδο κρίσης, όπου η ανεργία, η μετανάστευση και η φτώχεια οξύνουν τα προβλήματα.

Είναι ηθική υποχρέωση όλων να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών, να εμποδίσουμε την ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας και να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΤΑ

Γραμματέας Ισότητας ΟΤΟΕ

(τηλ. 210-3642712)

Ακολουθήστε μας