header image

UNI-Europa - Τμήμα Ίσων Ευκαιριών

25/06/2011

Εισαγωγή

Οι προτεραιότητες της UNI Europa που υποβάλλονται στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNI εγκρίνονται πρώτα από την Εκτελεστική της UNI Europa για έγκριση και αφορούν τις προτεραιότητες που θα οριστούν από Συνέδριο της UNI Europa για το διάστημα 2011-2015.

UNI-Europa - Τμήμα Ίσων Ευκαιριών Στρατηγικές Προτεραιότητες


1. Παγκόσμιες και Περιφερειακές επιχειρήσεις

1.Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE (Στρατηγικές Εκστρατείες, Οργάνωση, Έρευνα και Εκπαίδευση) για συμφωνίες σε στοχευμένες πολυεθνικές εταιρείες και για διατάξεις από την προοπτική φύλου και ισότητας ευκαιριών.

2.Θα συντάξει πρόταση για ρήτρες βέλτιστων πρακτικών στις Παγκόσμιες και Περιφερειακές Συμφωνίες οι οποίες :

α. Θα προωθούν την ισότητα

β. Θα δημιουργούν προγράμματα για γυναίκες και υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες που θα τους καταρτίζουν για ηγετικούς ρόλους.

3.Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και όλες οι κατηγορίες εργαζομένων συμμετέχουν σε εκστα και διαπραγματεύσεις για την επίτευξη και την βελτίωση παγκόσμιων και περιφερειακών συμφωνιών.


2. Οργάνωση και ανάπτυξη ικανοτήτων

1. Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να για να ενθαρρύνει την οργάνωση των εργαζομένων γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω πρακτορείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης και θα αυξήσει την κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ίσης μεταχείρισης για όλους τους εργαζόμενους.

2. Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να ενισχύσει ηγετικές ομάδες γυναικών που θα εφαρμόσουν στρατηγικές συνδικαλιστικής στράτευσης στις χώρες τους, στις ομάδες και στους κλάδους τους, διαδίδοντας τη διάσταση του φύλου στις οργανώσεις και στους συναδέλφους τους,

3. Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για την εφαρμογή των προγραμμάτων, των δράσεων, των εκστρατειών κ.λπ. με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα ευθύνης.

4. Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να ενθαρρύνει τις οργανώσεις μέλη να αναγνωρίσουν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζόμενων γυναικών και την προώθηση στο κύριο ρεύμα (mainstreaming) της ισότητας των φύλων, συζητώντας και δημοσιεύοντας θέματα ισότητας φύλων.


3. Θέσεις εργασίας με κοινωνική ασφάλιση και δικαιοσύνη για όλους

1.Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να δημιουργήσει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ισότητας μέσω της έρευνας και της παρακολούθησης των τάσεων σε θέματα ισότητας και τις επιπτώσεις τους στο εργατικό δυναμικό.

2.Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa και το τμήμα UNI SCORE για να εφαρμόσει στοχευμένες καμπάνιες κατά των Διακρίσεων, της Βίας και του Αποκλεισμού στην εργασία που θα περιλαμβάνουν:

α.Την καμπάνια της UNI "Stop Violence" (Σταματήστε τη Βία)

β.Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μάρτη

γ.Την Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία - 7 Οκτωβρίου

δ.16 ημέρες ακτιβισμού:Βία-από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου

ε.Τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών - 25 Νοεμβρίου

3.Θα συνεργαστεί με τη UNI Europa για να εξασφαλίσει ότι η ίση μεταχείριση των εργαζομένων γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω γραφείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης διασφαλίζεται και στηρίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


4. Επιρροή σε πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις

1.Θα ασκήσει πίεση σε κάθε κυβερνητική αρχή και εργοδότη που θέτει σε κίνδυνο την αρχή της ισότητας στην εργασία και θα συνεργαστεί με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την ΣΕΣ (ETUC- Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) για να περάσει νομοθεσία κατά των διακρίσεων φύλου.

2.Θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα πρωτοστατήσει στις Παγκόσμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, την ΣΕΣ (ETUC) και άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη συμμετοχή των συνδικάτων στη διαμόρφωση πολιτικών για ζητήματα ίσων ευκαιριών σε παγκόσμιο και περιφερειακά επίπεδα.


5. Στρατηγικές συμμαχίες με άλλες κοινωνικές οργανώσεις

1. Θα αναπτύξει και θα διατηρήσει ένα ζωντανό παγκόσμιο δίκτυο γυναικών UNI, που θα συνεργάζεται για να βρει μέσα - συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων και εκπαίδευσης- για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων.

2. Θα ενθαρρύνει κάθε ζώνη στην Επιτροπή Γυναικών της UNI Europa να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίκτυο γυναικών.

3. Θα αναπτύξει πρότυπες πολιτικές για Ίσες Ευκαιρίες Απασχόλησης και Εξέτασης Παραπόνων σχετικά με Σεξουαλική και άλλου είδους Παρενόχληση, Εκφοβισμό και Βία, προς χρήση των οργανώσεων μελών στις χώρες τους και για να τις προτείνουν για εφαρμογή στις επιχειρήσεις.

4. Θα αναπτύξει προγράμματα ηγετικής κατάρτισης για να βοηθήσει τις γυναίκες να αναλάβουν ανώτερες ηγετικές θέσεις και θέσεις λήψης αποφάσεων στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

5. Θα συνεργαστεί με την UNI Europa προς την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου του 40% εκπροσώπησης για κάθε φύλο ένα σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων και αποστολές της UNI στα συνέδρια και τις συναντήσεις.

6. Θα παρέχει καθοδήγηση στις οργανώσεις μέλη σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την παρακολούθηση του αριθμού των γυναικών και των ανδρών που είναι μέλη, στελέχη, σύνεδροι, υπάλληλοι, διοικητικά όργανα, κλπ


6. Εργαλεία επικοινωνίας

1. Θα αναπτύξει επαρκή εργαλεία επικοινωνίας, που θα περιλαμβάνουν μέσα on-line και ιστοσελίδες.

2. Θα δημιουργήσει ενημερωτικό δελτίο για δημοσίευση online κάθε τέσσερις μήνες, στα αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

3. Θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για συλλογή δεδομένων και ειδήσεις από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας