header image

Συνεδρίαση Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa

24/06/2011

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa, στην οποία είναι μέλος η Γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ Σοφία Κάντα. Στην συνάντηση που έγινε σε κτίριο της Κομισιόν (κτίριο Ευρωπαϊκής ΟΚΕ) συμμετείχαν 50 γυναίκες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων-μελών της UNIαπό όλη την Ευρώπη.


Στη συνάντηση αυτή έγινε εκτενής παρουσίαση της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Γυναικών UNI που πραγματοποιήθηκε στο Ναγκασάκι (Ιαπωνία) στις 6 &7 Νοεμβρίου 2010, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου της UNI καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Η ΟΤΟΕ δεν συμμετείχε επίσης με αντιπροσωπεία της δεδομένου του υψηλού κόστους του συγκεκριμένου ταξιδιού. Η σ. Σοφία Κάντα, καθώς είχε προταθεί από την Επιτροπή ομιλήτρια στην συνδιάσκεψη στο πάνελ για την Οικονομική Κρίση και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί έστειλε μήνυμα-ομιλία το οποίο διαβάστηκε από την Ισπανίδα συνάδελφο και μέλος της Επιτροπής της Ευρώπης Ana Sanchez (επισυνάπτεται)


Επίσης η Πρόεδρος των Γυναικών της UNI σε παγκόσμιο επίπεδο Denise McGuire παρουσίασε τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης και το Πρόγραμμα Δράσης - Στρατηγικές Προτεραιότητες της UNI για τις Ίσες Ευκαιρίες (επισυνάπτεται) το οποίο εγκρίθηκε και από το Παγκόσμιο Συνέδριο της UNI που ακολούθησε την Συνδιάσκεψη των Γυναικών.

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε επίσης με την προετοιμασία της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης της UNI Europa στην Τουλούζ 3-5 Οκτωβρίου 2011, όπου η Γραμματεία Γυναικών είχε αναλάβει να παρουσιάσει την πορεία της καμπάνιας «40%40». Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του Ιούνη 2011, ζητήθηκε από συνδικαλιστικούς ηγέτες από όλον τον κόσμο να δηλώσουν την στήριξή τους στην καμπάνια και να υπογράψουν κείμενο δήλωσης που αναφέρει ότι δεσμεύονται να αγωνιστούν για τις ίσες ευκαιρίες, την προώθηση της ισότητας στις οργανώσεις τους και τη συνεργασία με την UNI για την επίτευξη εκπροσώπησης τουλάχιστον 40% από το κάθε φύλο στις δομές λήψης αποφάσεων, σε αποστολές σε συναντήσεις και σε συναφείς θεσμικές δομές. . Οι 40 πρώτοι που υπέγραψαν βραβεύτηκαν με έπαινο συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της ΟΤΟΕ Σ. Κούκου.


Την προηγούμενη μέρα (24/5) πραγματοποιήθηκε η συνάντηση γυναικών της Ζώνης ΙΙΙ (χώρες νοτίου Ευρώπης) στην οποία συζητήθηκαν παρεμβάσεις και τροποποιήσεις από την οπτική των ίσων ευκαιριών, στα κείμενα των αποφάσεων που τίθενται για ψηφοφορία στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη της Τουλούζ. Οι περισσότερες από τις τροποποιήσεις που υπέβαλε επίσημα η ομάδα της Ζώνης ΙΙΙ της Γραμματείας Γυναικών, ελήφθησαν υπόψη από την επιτροπή αποφάσεων του Συνεδρίου που επεξεργάστηκε τα κείμενα.

 

Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκού Προγράμματος που εκπόνησε το τμήμα (διεπαγγελματική ομάδα) επαγγελματικών και διευθυντικών στελεχών της UNI (UNI P&MS– professional and managerial staff) με θέμα «Από την Ισορροπία Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής στην Διαχείρισή της» (επισυνάπτεται).


Επίσης, τα μέλη της Γραμματείας που συμμετέχουν σε Εκτελεστικές της UNI και UNI Europa (Προεδρείο, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκή Εκτελεστική Γραμματεία) έκαναν αναφορά ενημερώνοντας τα μέλη για τις δραστηριότητες.



Τέλος συζητήθηκε η διοργάνωση της ημερίδας της Γραμματείας Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2011 στις Βρυξέλλες με θέμα την Οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην γυναίκεια απασχόληση.

Ακολουθήστε μας