header image

8 ΜΑΡΤΗ 2011 - 100 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών

01/03/2011
Ανακοίνωση Νο17

Φέτος, εμείς οι γυναίκες τραπεζοϋπάλληλοι, τιμούμε όλες τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, για τη καθοριστική συμβολή τους στους αγώνες των λαών τους, για ελευθερία, δημοκρατία, συμμετοχή και ανθρώπινα δικαιώματα.

Συναδέλφισσες,

Φέτος, που μαζί με όλους τους εργαζόμενους, βιώνουμε ακόμα πιο έντονα και πιο βαθιά τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, ας θέσουμε μερικά ΑΠΛΑ ερωτήματα:

Ποιος φταίει;

Η Παγκόσμια (και η ελληνική βέβαια), οικονομική κρίση ΔΕΝ ήταν ατύχημα. ΔΕΝ ήταν φυσική καταστροφή.

Ήταν μια αναπόφευκτη ανθρωπογενής καταστροφή, που προκλήθηκε από 30 χρόνια «θεοποίησης της αγοράς» και λανθασμένων νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, στην Ευρώπη και στον κόσμο και, βέβαια, επί πρόσθετα καταστροφικών πολιτικών από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι πολιτικές αυτές υπέταξαν τα συμφέροντα των εργαζομένων στα συμφέροντα των πολυεθνικών, απορύθμισαν τις κεφαλαιαγορές, εξέθρεψαν την ασυδοσία και τη διαφθορά, πολέμησαν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και

ευθύνονται ΑΠΟΛΥΤΑ για την κρίση.

Ποιος πληρώνει;

Όλοι εμείς και κύρια οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ, που βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Τα μέτρα λιτότητας, οι φόροι, η αμφισβήτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, αλλάζουν βίαια τα πάντα στον τρόπο ζωής μας και δημιουργούν μια απέραντη ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Τι μας προτείνουν;

Η συνταγή είναι ίδια.

Η κρίση του συστήματος να αντιμετωπιστεί με την μείωση της ποιότητας ζωής, την μείωση των συντάξεων, τις ελεύθερες απολύσεις, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Και η «ανάπτυξη» να βασιστεί στο πρότυπο μιας κοινωνίας που δεν αντιδρά, δεν διεκδικεί, αποδέχεται και επιλέγει μεταξύ ανεργίας και μείωσης μισθού.

Και οι γυναίκες τα πρώτα θύματα αυτού του σεναρίου, που σιγά - σιγά γίνεται σκληρή πραγματικότητα.

Τι προτείνουμε ΕΜΕΙΣ;

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ... ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ!

Εμείς οι γυναίκες τραπεζοϋπάλληλοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη λογική ΜΕΣΑ από τα συνδικάτα μας.

  • ΔΕΝ θα επιτρέψουμε στην ανασφάλεια και τον φόβο να λειτουργούν και να υπονομεύουν την ίδια τη δύναμή μας.

ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να μας φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης γυρίζοντας μας στα πρότυπα ζωής και εργασίας του '50 και '60.

  • ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία υποταγμένη, φοβισμένη και ανασφαλή, όπου οι «ξένοι» είναι οι εχθροί και για να επιβιώσεις πρέπει να δεχθείς τα πάντα.

  • Σήμερα, οι γυναίκες τραπεζοϋπάλληλοι, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ με την ενότητα, το κοινό μας λόγο και τη δράση, μέσα από τα συνδικάτα μας και την ΟΤΟΕ.


ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ με τον αγώνα, τις προτάσεις τον εναλλακτικό μας λόγο. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ με τις αρχές μας:

Αξιοπρέπεια στην Δουλειά

Δικαιοσύνη στην Κοινωνία

Ισότητα στη Ζωή

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Γραμματεία Ισότητας της ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε μας