header image

Συνάντηση Μεσογειακού Δικτύου Γυναικών UNI-Europa

24/09/2010

Συνάντηση Μεσογειακού Δικτύου Γυναικών UNI-Europa,

Αθήνα 5&6 Ιουλίου 2010


Η ΟΤΟΕ φιλοξένησε στα γραφεία της την 2η Συνάντηση του Μεσογειακού Δικτύου Γυναικών της UNI-Europa . Στη συνάντηση συμμετείχαν γυναίκες – εκπρόσωποι οργανώσεων της Ζώνης ΙΙΙ (Χώρες Νοτίου Ευρώπης) της UNI-Europa από την Ιταλία, την Κύπρο την Ελλάδα , καθώς και τα μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΟΤΟΕ.


Η Συνάντηση είχε αντικείμενο την επεξεργασία των ψηφισμάτων που θα εγκριθούν από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών UNI , που θα γίνει στο Ναγκασάκι (Ιαπωνία) τον Νοέμβριο του 2010 ώστε να υπάρξουν κοινές συντονισμένες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στα κείμενα. Επισυνάπτονται τα κείμενα των ψηφισμάτων (με σημειωμένες τις τροποποιήσεις).


Επίσης το δίκτυο συζήτησε οργανωτικά θέμα σχετικά με την συγκρότηση και τη διεύρυνση του δικτύου προς χώρες που δεν συμμετέχουν ως σήμερα (δηλ. Πορτογαλία και Τουρκία), την συχνότητα των συναντήσεων και τα μελλοντικά θέματα ημερήσιας διάταξης .



ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ


ΨΗΦΙΣΜΑ 1.


Στρατηγικές Προτεραιότητες

Διεπαγγελματική Ομάδα

Ίσων Ευκαιριών της UNI



Η Παγκόσμια Στρατηγική της UNI για την ανάληψη δράσης από το Ναγκασάκι ως το Κέιπ Τάουν (2010-2014) θέτει συνολικά σύνολα 5 στρατηγικούς στόχους για την ανάπτυξη και ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης UNI και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής για τους εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών και συναφών κλάδων.


Με βάση αυτούς τους 5 Στρατηγικούς Στόχους και το Ψήφισμα για Σημαντική Πρόοδο στην Εκπροσώπηση των Γυναικών στην UNI που προτείνεται για έγκριση από το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο UNI, καθορίστηκαν οι ακόλουθες προτεραιότητες και στόχοι από την Διεπαγγελματική Ομάδα Ίσων Ευκαιριών UNI.


Αυτές οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι συναφείς στόχοι τους θα αποτελέσουν τη βάση ενός στρατηγικού προγράμματος δράσης για τις Ίσες Ευκαιρίες της UNI για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Λόγω της διεπαγγελματικής διάστασης της ατζέντας των Ίσων Ευκαιριών UNI, η ευθυγράμμισή της με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και το Τμήμα Στρατηγικών Εκστρατειών και Οργάνωσης της UNI αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας.



1. Παγκόσμιες και Περιφερειακές εταιρίες



Η UNI Ίσες Ευκαιρίες θα συνεργαστεί στενά με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE (Στρατηγικές Καμπάνιες, Οργάνωση, Έρευνα και Εκπαίδευση) για την εξασφάλιση της ισότητας ευκαιριών σε στοχευμένες πολυεθνικές εταιρείες.


Οι δραστηριότητες στις πολυεθνικές εταιρείες θα κατευθύνονται από τον επικεφαλή του αντίστοιχου Κλαδικού Τμήματος της UNI σε στενή συνεργασία με τις παγκόσμιες και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και τις συνδικαλιστικές συμμαχίες στις πολυεθνικές εταιρίες .


Οι δραστηριότητες στις πολυεθνικές θα έχουν στόχο να βεβαιώσουν την κοινωνική ευθύνη των εταιριών για την προστασία των διαφορών μεταξύ των φύλων.



Στόχοι:



Έρευνα προσανατολισμένη στη δράση για να υποστηριχθούν οι Παγκόσμιες και Περιφερειακές Συμφωνίες


  • Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να εξασφαλιστεί ότι η έρευνα σε στοχευμένες παγκόσμιες και περιφερειακές εταιρείες καλύπτει ζητήματα φύλων και ίσων ευκαιριών και τροφοδοτεί την βάση δεδομένων της UNI για τις πολυεθνικές.

  • Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να προωθήσει έρευνες on-line σε ετήσια βάση σε στοχευμένες παγκόσμιες και περιφερειακές εταιρείες για να εξασφαλίσουν εφαρμογή και βελτίωση των παγκόσμιων και περιφερειακών συμφωνιών από την προοπτική φύλου και ισότητας ευκαιριών μέσω της δημιουργίας οδηγιών για τις καλύτερες πρακτικές.

Νέες Παγκόσμιες και Περιφερειακές Συμφωνίες

  • Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για τη στήριξη εκστρατειών για σύναψη συμφωνιών σε συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες θα περιλαμβάνουν διατάξεις με προοπτική φύλου και ισότητας ευκαιριών.

  • Θα συντάξει πρόταση για ρήτρες βέλτιστων πρακτικών στις Παγκόσμιες και Περιφερειακές Συμφωνίες οι οποίες :

1. Θα προωθούν την ισότητα μέσω mainstreaming (στο κύριο ρεύμα).

2. Θα σχεδιάσουν προγράμματα για τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες που θα τις «εξοπλίσουν» για ηγετικούς ρόλους.

3. Θα αναφέρονται και θα διασφαλίζουν το δικαίωμα στην αναπαραγωγή και θα βελτιώνουν τις διατάξεις προστασίας της μητρότητας και της πατρότητας.

4. Θα αναφέρονται στον ιό HIV / AIDS

5. Θα αναφέρονται στην ισορροπία επαγγελματικού και οικογενειακού βίου


· Αυτές οι ρήτρες για βέλτιστες πρακτικές θα τεθεί στην Παγκόσμια Επιτροπή Γυναικών για έγκριση.


Απολύτως Όλοι

Θα συνεργαστούν με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και όλες οι κατηγορίες εργαζομένων θα συμμετέχουν στις εκστρατείες και τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη και την βελτίωση των παγκόσμιων και περιφερειακών συμφωνιών.





2. Οργάνωση και ανάπτυξη ικανοτήτων


Η UNI Ίσες Ευκαιρίες θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις, τον τομέα UNI SCORE και τις άλλες διεπαγγελματικές Ομάδες της UNI για να κερδίσει συνδικαλιστική αναγνώριση ένωσης και να διευκολύνει την περαιτέρω συνδικαλιστική ανάπτυξη των γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω πρακτορείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης, και για την ενσωμάτωση των ίσων ευκαιριών στους τομείς της UNI και στις περιφέρειες.


Στόχοι:


Να αποκτήσουν δικαιώματα συνδικαλιστικής αναγνώρισης και να ενισχύσουν τη δύναμη των συνδικάτων

· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να ενθαρρύνει την η οργάνωση των εργαζομένων γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω πρακτορείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης και θα αυξήσει την κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ίσης μεταχείρισης για όλους τους εργαζόμενους.


· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να χτίσει ηγετικές ομάδες γυναικών ομάδες που θα εφαρμόσουν στρατηγικές συνδικαλιστικής στράτευσης στις χώρες τους, στις περιφέρειές τους, στις ομάδες και στους κλάδους τους, διαδίδοντας τη διάστασης του φύλου στις οργανώσεις και στους συναδέλφους τους, μέσω επίσης και ειδικής εκπαίδευσης για τις διαφορές φύλου.


· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για την εφαρμογή των προγραμμάτων, των δράσεων, των εκστρατειών κ.λπ. με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα.


· Θα συνεργαστεί με τις Περιφερειακές Οργανώσεις της UNI για να δημιουργήσει και να διατηρήσει περιφερειακά, υποπεριφερειακά και εθνικά δίκτυα γυναικών που θα χρησιμοποιούν e-mail και ιστοσελίδες για να μοιράζονται νέα και δραστηριότητες.


· Θα συνεργαστεί με τις Περιφερειακές Οργανώσεις της UNI για να ενθαρρύνει τις οργανώσεις μέλη να αναγνωρίσουν την ανάγκη οργάνωσης των εργαζόμενων γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων, συζητώντας και δημοσιεύοντας θέματα ισότητας φύλων.





Οργάνωση της ανάπτυξη ικανοτήτων

· Θα συνεργαστεί με την UNI SCORE για την υλοποίηση της διάστασης φύλου και ισότητας στην οργάνωση μελών και τη δημιουργία προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων.


· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για την ανάπτυξη προγραμμάτων και σχεδίων για να στηρίξει τη διοργάνωση εκστρατειών για τις γυναίκες εργαζόμενες, τους μετανάστες (με και χωρίς χαρτιά), τους εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες, τους εργαζόμενους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τους έκτακτους υπαλλήλους (συμβασιούχους), υπαλλήλους μέσω πρακτορείων εργασίας και εργαζόμενους με άτυπες μορφές απασχόλησης.


· Μαζί με τις Περιφερειακές Οργανώσεις της UNI θα δημιουργήσεις προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων, υποστηριζόμενη από Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ισότητας.


Οργάνωση μελών

· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI και τις Περιφερειακές Οργανώσεις για να ενθαρρύνει τους συνεργάτες τους να θέσουν στο κύριο ρεύμα την οργάνωση και εκπροσώπηση των εργαζομένων γυναικών


Ικανότητα να αναπτύξει οργανωτικές δεξιότητες και την οργάνωση εκστρατειών

· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών με δεξιότητες, γνώσεις, διαπραγματευτικές ικανότητες θέματα γυναικών και για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις/ θέσεις λήψης αποφάσεων στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα.


· Θα συνεργαστεί με τις Περιφερειακές Οργανώσεις της UNI και τον τομέα UNI SCORE για να εξασφαλιστεί ότι η εκπαίδευση των στρατολογητών, των οργανωτών και των εκπαιδευτών των οργανώσεων μελών θα καλύπτουν θέματα ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών.


Forum Οργανωτών UNI

  • Συνεργασία με την UNI SCORE για να εξασφαλιστεί έμφαση στην ισότητα ευκαιριών για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Εργαλεία επικοινωνίας

  • Θα αναπτύξει αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων μέσων on-line και ιστού.
  • Θα δημιουργήσει δελτίο ειδήσεων για online δημοσίευση κάθε τέσσερις μήνες, στα αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.
  • Θα δημιουργήσει φυλλάδια σχετικά με την ισότητα των φύλων και ζητήματα ισότητας των ευκαιριών
  • Θα δημιουργήσει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τη συλλογή δεδομένων και ειδήσεις από όλο τον κόσμο.
  • Θα κάνει ενημερωτικές εκστρατείες ώστε να εξασφαλίσει ότι οι απλοί εργαζόμενοι γνωρίζουν και είναι σε θέση να συνδέσουν την κατάσταση στο εθνικό επίπεδο με τις διεθνείς στρατηγικές.

3. Θέσεις εργασίας με κοινωνική ασφάλιση και δικαιοσύνη για όλους


H UNI Ίσες Ευκαιρίες θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να βελτιώσει τα εργασιακά πρότυπα για τις γυναίκες εργαζόμενες, τους μετανάστες (με και χωρίς χαρτιά), τους εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες, τους εργαζόμενους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τους έκτακτους υπαλλήλους (συμβασιούχους), υπαλλήλους μέσω πρακτορείων εργασίας και εργαζόμενους με άτυπες μορφές απασχόλησης στους κλάδους της UNI .


Στόχοι:


Έρευνα προσανατολισμένη στη δράση

  • Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να δημιουργήσει εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ισότητας μέσω της έρευνας και της παρακολούθησης των τάσεων σε θέματα ισότητας και τις επιπτώσεις τους στο εργατικό δυναμικό.

Καμπάνιες για να βελτιώσει τα εργασιακά πρότυπα

· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να εφαρμόσει στοχευμένες καμπάνιες κατά των Διακρίσεων, της Βίας και του Αποκλεισμού στην εργασία που θα περιλαμβάνουν:


α) Την καμπάνια της UNI “Stop Violence” (Σταματήστε τη Βία)

β) Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 8 Μάρτη

γ) Παγκόσμια Ημέρα για Αξιοπρεπή Εργασία – 7 Οκτωβρίου

δ) Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας – 17 Οκτώβρη

ε) 16 ημέρες ακτιβισμού: Βία–από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου


Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους

· Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα και τις Περιφερειακές Οργανώσεις της UNI, για να εξασφαλίσει ότι η ίση μεταχείριση των εργαζομένων γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω πρακτορείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης θα εγγυάται και θα στηρίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


· Θα συλλέξει πληροφορίες για να προωθήσει τις καλύτερες πρακτικές σε τέτοιες συλλογικές συμβάσεις.


Δέσμευση για τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα

  • Θα παρέμβει προς κάθε κυβερνητική αρχή και εργοδότη που θέτει σε κίνδυνο την αρχή της ισότητας στο χώρο εργασίας.

  • Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να στηρίξει εκστρατείες αλληλεγγύης και προγράμματα με στόχο την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των περιφερειών, ιδίως στις χώρες υψηλού κινδύνου.


4. Επιρροή σε πολιτικές και ρυθμίσεις


Στρατηγικές συμμαχίες με άλλες κοινωνικές οργανώσεις

  • Θα ενισχύσει τη συνεργασία και θα πρωτοστατήσει στις Παγκόσμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις , την ITUC και άλλες διεθνείς οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη συμμετοχή των συνδικάτων στη διαμόρφωση πολιτικών για την ισότητα, σε ζητήματα ίσων ευκαιριών σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.


Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους

  • Θα συνεργαστεί με την ΔΟΕ και άλλους οργανισμούς για να διασφαλιστεί ότι η ίση μεταχείριση των εργαζομένων γυναικών, των μεταναστών (με και χωρίς χαρτιά), των εργαζόμενων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, των έκτακτων υπαλλήλων (συμβασιούχων), των υπαλλήλων μέσω πρακτορείων εργασίας και των εργαζομένων με άτυπες μορφές απασχόλησης θα διασφαλίζεται και θα υποστηρίζεται από το εθνικό δίκαιο.


5. Η UNI ως δραστήρια, καινοτόμος και ανοιχτής συμμετοχής οργάνωση


H UNI Ίσες Ευκαιρίες θα προωθήσει την ισότητα σε όλες τις στρατηγικές της UNI. Θα συμπεριλάβει τις γυναίκες σε δραστηριότητες που αφορούν την ισότητα φύλων και θα εργαστεί για την καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων της UNI , με στόχο την εκπροσώπηση τουλάχιστον 40% για κάθε φύλο.



Στόχοι:


Αποτελεσματικό δίκτυο γυναικών

  • Θα αναπτύξει και θα διατηρήσει ένα ζωντανό παγκόσμιο δίκτυο γυναικών UNI, που θα συνεργάζονται για την πρόσβαση σε πόρους, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων και εκπαίδευσης, για να βελτιωθεί η ισότητα των φύλων και οι πολιτικές που στηρίζουν την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.
  • Θα ενθαρρύνει όλες τις περιφερειακές επιτροπές γυναικών στην οικοδόμηση ισχυρών δικτύων γυναικών στις περιφέρειές τους.

Πηγή πληροφόρησης

  • Θα αναπτύξει μοντέλα πολιτικών για Ίσες Ευκαιρίες Απασχόλησης και Εξέτασης Παραπόνων σχετικά με Σεξουαλική και άλλου είδους Παρενόχληση, Εκφοβισμό και Βία, προς χρήση των οργανώσεων μελών στις χώρες τους και για να τις προτείνουν σε επιχειρήσεις.

  • Θα αναπτύξει μοντέλα πολιτικών για τη συμμετοχή των γυναικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

  • Τα μοντέλα αυτά πολιτικών και διαδικασιών θα πρέπει να τεθούν για έγκριση στην Παγκόσμια Επιτροπή Γυναικών.

Κατάρτιση για ηγετικές θέσεις

  • Θα αναπτύξει προγράμματα κατάρτισης για να βοηθήσει τις γυναίκες να αναλάβουν ανώτερες ηγετικές θέσεις και θέσεις λήψης αποφάσεων στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.


Καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών

  • Θα συνεργαστεί Συνεργασία με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI και τις Περιφερειακές Οργανώσεις Ενώσεις με μακροπρόθεσμο στόχο στην επόμενη Συνδιάσκεψη το 2014 την επίτευξη του 40% εκπροσώπησης για κάθε φύλο σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων της UNI, και σε όλες οι αντιπροσωπείες στα συνέδρια και τις συνδιασκέψεις της UNI:

α ) Θα συνεργαστεί με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE και όλες τις οργανώσεις μέλη της ώστε να δημιουργήσουν τα απαραίτητα να μέτρα για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου του 40% εκπροσώπησης για κάθε φύλο ένα σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων και τις συνεδριάσεις.


β) Θα επανεξετάζει τις διατάξεις αυτές κάθε 4 χρόνια


  • Θα παρέχει καθοδήγηση στις οργανώσεις μέλη σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την παρακολούθηση του αριθμού των γυναικών και των ανδρών που είναι μέλη, στελέχη, σύνεδροι, υπάλληλοι, διοικητικά όργανα, κλπ.

  • Θα παρέχει οδηγίες και μέσα στις οργανώσεις-μέλη που θα διαδίδουν τις καλύτερες πρακτικές για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ευθύνης για την επίτευξη του 40%, και μέσω παρακολούθησης που θα καταγράφει του στόχους που έχουν επιτευχθεί.

  • Με τον τομέα UNI SCORE θα ενθαρρύνει τις οργανώσεις-μέλη να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις για το πώς χειρίζονται την ισότητα και που έχει σημειωθεί πρόοδος.

Απολύτως Όλοι

  • Θα συνεργαστούν με τα Παγκόσμια Κλαδικά Τμήματα της UNI, τις Περιφερειακές Οργανώσεις και τον τομέα UNI SCORE για να διασφαλίσουν ότι όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων εκπροσωπούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Θα συνεργαστούν με τις διεπαγγελματικές Ομάδες της UNI για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και συμμετοχικότητας.





6. Συμμετοχή και εποπτεία


  • Κάθε Παγκόσμια Επιτροπή Γυναικών θα λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο προς αυτές τις στρατηγικές προτεραιότητες από την κάθε περιφέρεια και από το τμήμα Ίσων Ευκαιριών της UNI, ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από τις δραστηριότητές μας και να επικεντρωθεί σε ότι απομένει να γίνει.


7. Οδεύοντας προς το Κέιπ Τάουν 2014


  • Ίση μεταχείριση όλων των εργαζομένων που θα διασφαλίζεται και θα υποστηρίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις.

  • Ιδανικές καταστάσεις ισότητας και ρήτρες για ηγετικές θέσεις θα περιλαμβάνονται στις Παγκόσμιες και Περιφερειακές συμφωνίες.

  • Πρότυπες πολιτικές και διαδικασίες που ισχύουν σε επιχειρήσεις και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

  • Η επόμενη γενιά των γυναικών της UNI θα εκπροσωπείται ικανοποιητικά στις οργανώσεις –μέλη και στη δουλειά της UNI θυγατρικές και στο έργο της UNI.

  • Ισχυρά δίκτυα γυναικών σε όλους τους κλάδους.

  • Η UNI μια Παγκόσμια Οργάνωση με τουλάχιστον το 40% των γυναικών και ανδρών σε όλες τις δομές λήψης αποφάσεων.

  • Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα της βίας και βελτιώσεις στην σημερινή κατάσταση.



ΨΗΦΙΣΜΑ 2.


Οι Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης στις Γυναίκες



Εισαγωγή


1. Η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι μία από τις σοβαρότερες στην ιστορία. Μπορεί να συγκριθεί με την οικονομική κρίση του 1929-1930. Δεν είναι μόνο συγκρίσιμη σε σχέση με τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στις αγορές αλλά και όσον αφορά την προέλευσή της. Και οι δύο κρίσεις προκλήθηκαν από κερδοσκοπικές κινήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν ενεπλάκησαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, ακόμη και επωφελήθηκε από αυτήν. Επομένως, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από δεοντολογική και ηθική άποψη και όχι με τεχνικά επιχειρήματα.


2. Το 2009, η Ομάδα των 20 δήλωσε ότι η κρίση προκλήθηκε από την ανευθυνότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι οι ακρότητες που οδηγούν στην κρίση θα πρέπει να ελέγχονται. Η ΔΟΕ εκτιμά ότι τα ακόλουθα στοιχεία, προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: μια απερίσκεπτη καταναλωτική συμπεριφορά, υπερβολικά ριψοκίνδυνες συναλλαγές σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικές αγορές, υπερεκτίμηση της αγοράς ακινήτων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων και, αντιμετωπίστηκαν με συμπεριφορά που στερείται αυτορρύθμισης, με ανεπαρκή παρακολούθηση και εποπτεία των συναλλαγών.



3. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τις συνέπειες της κρίσης στην αγορά κεφαλαίων. Ο εργαζόμενοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες. Όχι μόνο έχει επιδεινωθεί η ανισότητα μεταξύ των φύλων στους μισθούς και τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έχει αυξηθεί ο επισφαλής χαρακτήρας της εργασίας των γυναικών, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους. Για τους λόγους αυτούς, η ανισότητα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, ειδικά σε περιόδους κρίσης, εξηγεί Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τον Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Έρευνα σχετικά με τον Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη, η οποία δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει γυναικών τον έλεγχο και την πρόσβαση σε οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των μικροοικονομικών.


4. Η έκθεση του 2009 (2009 Παγκόσμια Έρευνα για το Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη: ο Έλεγχος των γυναικών σε Οικονομικούς Πόρους και η Πρόσβαση σε Χρηματοοικονομικούς Πόρους, συμπεριλαμβανομένων των μικροοικονομικών) συγκέντρωσε στοιχεία από 70 χώρες που δεν ανήκουν με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δείχνουν ότι μόλις το 27% των γυναικών κατέχουν θέσεις με «καθεστώς, επιρροή, ισχύ και εξουσία για να λαμβάνουν αποφάσεις». Η εκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις αυτές στις χώρες της Λατινικής Αμερική είναι 31%, σε σύγκριση με 32% σε οικονομίες υπό μετάβαση, 28% στις αναπτυγμένες χώρες, 15% στην Ασία, και 9% στη Μέση Ανατολή. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στους πόρους αυτούς έχει θετικές επιπτώσεις στη μείωση της φτώχειας, την ευημερία των παιδιών και την οικονομική ανάπτυξη.


5. Η ύφεση αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη, και, δυστυχώς, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, όπως σε όλες τις κρίσεις στο παρελθόν, εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι άτομα με λιγότερους πόρους, γυναίκες και παιδιά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι άνδρες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δεδομένου ότι η βιομηχανία και οι οικοδομικές εργασίες εκτελούνται κυρίως από άνδρες. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά κρύβουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορισμένες θέσεις εργασίας δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση και οι γυναίκες κυριαρχούν, π.χ. εκπαίδευση και περίθαλψη, οι εργοδότες θεωρούν συχνά πιο βολικό να διατηρήσουν τις γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία, διότι λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό για ίδια καθήκοντα που εκτελούν άνδρες, έχουν μικρότερη κοινωνική κάλυψη, και συνήθως έχουν πιο επισφαλείς συμβάσεις, κάτι που αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση για την εταιρεία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες, ως «διορθωτικός συντελεστής» για να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί τους. Οι εταιρείες διατήρησαν τις χαμηλά αμειβόμενες εργαζόμενες γυναίκες που μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους το ίδιο αποτελεσματικά όσο και οι άνδρες συνάδελφοί τους.


6. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί μείζονα απειλή για τη διεθνή ανάπτυξη και, ειδικότερα, για την αγορά εργασίας. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεση, όπως τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης ή οι στρατηγικές σταθεροποίησης. Παρά τις προσπάθειες, η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται από την έναρξη της κρίσης, και ορισμένες ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν επισφαλείς θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων. Οι περισσότεροι πόροι που χορηγούνται από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης κατευθύνονται προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα στελέχη τους ή τις δραστηριότητες με υψηλό ποσοστό συμμετοχής ανδρών, παραβλέποντας τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους, τις γυναίκες.


7. Η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά μόνο στο βαθμό που ασκούν αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία. Σε αμείβεται θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μόνιμων διαφορών μισθό που δεν μπορούν πάντοτε να δικαιολογείται από τη διαφορά στις δεξιότητες και εμπειρία. Οι περισσότερες περιφέρειες έχουν πολλή δουλειά να κάνουμε όσον αφορά την οικονομική ένταξη των γυναικών και, ως εκ τούτου, υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, πρέπει να αδράξουμε.




Η θέση των Παγκόσμιων Οργανώσεων και της ITUC



1. Η ομάδα των Παγκόσμιων Συνδικάτων και η ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία) εργάζονται για την προώθηση ρυθμίσεων που θα ελέγχουν τους χειρισμούς των ιδιωτικών εταιριών. Επιπλέον, προσπαθούν να επιτύχουν παγκόσμιες συμφωνίες-πλαίσια για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και να αναπτύξουν συστήματα που θα αναλάβουν τη διαχειριστική ευθύνη για τις κοινωνική επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.



Συμπεράσματα


1. Είναι προφανές ότι η κρίση έχει επηρεάσει βαθιά τις γυναίκες, οι οποίες αγωνίζονταν όχι μόνο για να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους και να επιτύχουν ισότητα στο χώρο εργασίας, αλλά απέδειξαν επίσης ότι οι βιολογικές διαφορές δεν δικαιολογούν τη διάκριση. Ως εκ τούτου, θα αποτελούσε τεράστια οπισθοδρόμηση να επαναληφθεί η αδικία στο παρελθόν και να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί η ανισότητα και η μειονεκτική θέση των γυναικών με το επιχείρημα της ύφεσης.


2. Με βάση τις επιπτώσεις της παγκόσμια χρηματοπιστωτικής κρίσης στις γυναίκες, η UNI και οι οργανώσεις-μέλη της:



α) Θα συμμετέχουν στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης και ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


β) Θα συμμετέχουν και θα ενισχύουν τις εκστρατείες που προωθούν την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τα διεθνή νομικά όργανα, ιδίως την Σύμβαση ΔΟΕ αριθ. 100, 111, 156, 158, 175, 177, 182 και 183, καθώς και την Διακήρυξη της ΔΟΕ για τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία που υιοθετήθηκε το 1998.


γ) Θα συνεργαστούν με άλλους διεθνείς οργανισμούς και τα Παγκόσμια Συνδικάτα για την προώθηση και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα του στόχου 1 (Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας - Στόχος 2: Επίτευξη της πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων ) και του Στόχου 3 (Προώθηση της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών).


δ) Θα συμμετέχουν σε περιφερειακές διαδικασίες για τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργαζόμενες γυναίκες.



ε) Θα καταπολεμήσουν σε όλα τα επίπεδα τη χρήση των γυναικών ως "συντελεστή οικονομικής προσαρμογής", αιτία και αποτέλεσμα διακρίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητώντας μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις.


στ) Θα στηρίξουν, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατάξεις για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των γυναικών και της βελτίωσης της ικανότητά τους να επιστρέψουν στην εργασία τους.


ζ) Θα προωθήσουν την σταθερή απασχόληση χρησιμοποιώντας επίσης την εκπαίδευση για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων γυναικών.


η) Θα καταπολεμήσουν την επισφαλή εργασία των γυναικών και τις μισθολογικές διακρίσεις, μέσω της προώθησης των ίσων ευκαιριών στις παγκόσμιες συμφωνίες-πλαίσια της UNI, και θα παρακολουθήσουν την πρόοδο.


θ) Θα εκπαιδεύσουν και θα ενημερώσουν περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες για τα δικαιώματά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και θα εποπτεύσουν την τήρηση των δικαιωμάτων αυτών.


ι) Θα «στρατεύσουν» (ενσωματώσουν) περισσότερες γυναίκες και θα προωθήσουν μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών στις συνδικαλιστικές δομές και τα τραπέζια διαπραγματεύσεων.


κ) Θα καταπολεμήσουν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης.


λ) Θα καταπολεμήσουν τον ιό HIV/AIDS, παρέχοντας πληροφόρηση σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.


μ) Θα προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης στις ώστε να προετοιμαστούν για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.





Οι Επιπτώσεις της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης στις Γυναίκες



Εισαγωγή


1. Η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι μία από τις σοβαρότερες στην ιστορία. Μπορεί να συγκριθεί με την οικονομική κρίση του 1929-1930. Δεν είναι μόνο συγκρίσιμη σε σχέση με τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στις αγορές αλλά και όσον αφορά την προέλευσή της. Και οι δύο κρίσεις προκλήθηκαν από κερδοσκοπικές κινήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι δεν ενεπλάκησαν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, ακόμη και επωφελήθηκε από αυτήν. Επομένως, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από δεοντολογική και ηθική άποψη και όχι με τεχνικά επιχειρήματα.


2. Το 2009, η Ομάδα των 20 δήλωσε ότι η κρίση προκλήθηκε από την ανευθυνότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι οι ακρότητες που οδηγούν στην κρίση θα πρέπει να ελέγχονται. Η ΔΟΕ εκτιμά ότι τα ακόλουθα στοιχεία, προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: μια απερίσκεπτη καταναλωτική συμπεριφορά, υπερβολικά ριψοκίνδυνες συναλλαγές σε πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικές αγορές, υπερεκτίμηση της αγοράς ακινήτων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων και, αντιμετωπίστηκαν με συμπεριφορά που στερείται αυτορρύθμισης, με ανεπαρκή παρακολούθηση και εποπτεία των συναλλαγών.



3. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τις συνέπειες της κρίσης στην αγορά κεφαλαίων. Ο εργαζόμενοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες. Όχι μόνο έχει επιδεινωθεί η ανισότητα μεταξύ των φύλων στους μισθούς και τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έχει αυξηθεί ο επισφαλής χαρακτήρας της εργασίας των γυναικών, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους. Για τους λόγους αυτούς, η ανισότητα αυτή πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, ειδικά σε περιόδους κρίσης, εξηγεί Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τον Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Έρευνα σχετικά με τον Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη, η οποία δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, εξετάζει γυναικών τον έλεγχο και την πρόσβαση σε οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των μικροοικονομικών.


4. Η έκθεση του 2009 (2009 Παγκόσμια Έρευνα για το Ρόλο των Γυναικών στην Ανάπτυξη: ο Έλεγχος των γυναικών σε Οικονομικούς Πόρους και η Πρόσβαση σε Χρηματοοικονομικούς Πόρους, συμπεριλαμβανομένων των μικροοικονομικών) συγκέντρωσε στοιχεία από 70 χώρες που δεν ανήκουν με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δείχνουν ότι μόλις το 27% των γυναικών κατέχουν θέσεις με «καθεστώς, επιρροή, ισχύ και εξουσία για να λαμβάνουν αποφάσεις». Η εκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις αυτές στις χώρες της Λατινικής Αμερική είναι 31%, σε σύγκριση με 32% σε οικονομίες υπό μετάβαση, 28% στις αναπτυγμένες χώρες, 15% στην Ασία, και 9% στη Μέση Ανατολή. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στους πόρους αυτούς έχει θετικές επιπτώσεις στη μείωση της φτώχειας, την ευημερία των παιδιών και την οικονομική ανάπτυξη.


5. Η ύφεση αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη, και, δυστυχώς, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, όπως σε όλες τις κρίσεις στο παρελθόν, εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι άτομα με λιγότερους πόρους, γυναίκες και παιδιά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι οι άνδρες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δεδομένου ότι η βιομηχανία και οι οικοδομικές εργασίες εκτελούνται κυρίως από άνδρες. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά κρύβουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορισμένες θέσεις εργασίας δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση και οι γυναίκες κυριαρχούν, π.χ. εκπαίδευση και περίθαλψη, οι εργοδότες θεωρούν συχνά πιο βολικό να διατηρήσουν τις γυναίκες εργαζόμενες στην εταιρεία, διότι λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό για ίδια καθήκοντα που εκτελούν άνδρες, έχουν μικρότερη κοινωνική κάλυψη, και συνήθως έχουν πιο επισφαλείς συμβάσεις, κάτι που αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση για την εταιρεία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες, ως «διορθωτικός συντελεστής» για να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί τους. Οι εταιρείες διατήρησαν τις χαμηλά αμειβόμενες εργαζόμενες γυναίκες που μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους το ίδιο αποτελεσματικά όσο και οι άνδρες συνάδελφοί τους.


6. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί μείζονα απειλή για τη διεθνή ανάπτυξη και, ειδικότερα, για την αγορά εργασίας. Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεση, όπως τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης ή οι στρατηγικές σταθεροποίησης. Παρά τις προσπάθειες, η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται από την έναρξη της κρίσης, και ορισμένες ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν επισφαλείς θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων. Οι περισσότεροι πόροι που χορηγούνται από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης κατευθύνονται προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα στελέχη τους ή τις δραστηριότητες με υψηλό ποσοστό συμμετοχής ανδρών, παραβλέποντας τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους, τις γυναίκες.


7. Η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά μόνο στο βαθμό που ασκούν αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία. Σε αμείβεται θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μόνιμων διαφορών μισθό που δεν μπορούν πάντοτε να δικαιολογείται από τη διαφορά στις δεξιότητες και εμπειρία. Οι περισσότερες περιφέρειες έχουν πολλή δουλειά να κάνουμε όσον αφορά την οικονομική ένταξη των γυναικών και, ως εκ τούτου, υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, πρέπει να αδράξουμε.




Η θέση των Παγκόσμιων Οργανώσεων και της ITUC


1. Η ομάδα των Παγκόσμιων Συνδικάτων και η ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία) εργάζονται για την προώθηση ρυθμίσεων που θα ελέγχουν τους χειρισμούς των ιδιωτικών εταιριών. Επιπλέον, προσπαθούν να επιτύχουν παγκόσμιες συμφωνίες-πλαίσια για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και να αναπτύξουν συστήματα που θα αναλάβουν τη διαχειριστική ευθύνη για τις κοινωνική επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.


Συμπεράσματα


1. Είναι προφανές ότι η κρίση έχει επηρεάσει βαθιά τις γυναίκες, οι οποίες αγωνίζονταν όχι μόνο για να ασκούν πλήρως τα δικαιώματά τους και να επιτύχουν ισότητα στο χώρο εργασίας, αλλά απέδειξαν επίσης ότι οι βιολογικές διαφορές δεν δικαιολογούν τη διάκριση. Ως εκ τούτου, θα αποτελούσε τεράστια οπισθοδρόμηση να επαναληφθεί η αδικία στο παρελθόν και να προσπαθήσει να δικαιολογηθεί η ανισότητα και η μειονεκτική θέση των γυναικών με το επιχείρημα της ύφεσης.


2. Με βάση τις επιπτώσεις της παγκόσμια χρηματοπιστωτικής κρίσης στις γυναίκες, η UNI και οι οργανώσεις-μέλη της:


α) Θα συμμετέχουν στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης και ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


β) Θα συμμετέχουν και θα ενισχύουν τις εκστρατείες που προωθούν την επικύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τα διεθνή νομικά όργανα, ιδίως την Σύμβαση ΔΟΕ αριθ. 100, 111, 156, 158, 175, 177, 182 και 183, καθώς και την Διακήρυξη της ΔΟΕ για τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία που υιοθετήθηκε το 1998.


γ) Θα συνεργαστούν με άλλους διεθνείς οργανισμούς και τα Παγκόσμια Συνδικάτα για την προώθηση και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα του στόχου 1 (Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας - Στόχος 2: Επίτευξη της πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων ) και του Στόχου 3 (Προώθηση της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών).


δ) Θα συμμετέχουν σε περιφερειακές διαδικασίες για τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργαζόμενες γυναίκες.


ε) Θα καταπολεμήσουν σε όλα τα επίπεδα τη χρήση των γυναικών ως "συντελεστή οικονομικής προσαρμογής", αιτία και αποτέλεσμα διακρίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητώντας μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις.


στ) Θα στηρίξουν, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διατάξεις για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των γυναικών και της βελτίωσης της ικανότητά τους να επιστρέψουν στην εργασία τους.


ζ) Θα προωθήσουν την σταθερή απασχόληση χρησιμοποιώντας επίσης την εκπαίδευση για την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων γυναικών.


η) Θα καταπολεμήσουν την επισφαλή εργασία των γυναικών και τις μισθολογικές διακρίσεις, μέσω της προώθησης των ίσων ευκαιριών στις παγκόσμιες συμφωνίες-πλαίσια της UNI, και θα παρακολουθήσουν την πρόοδο.


θ) Θα εκπαιδεύσουν και θα ενημερώσουν περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες για τα δικαιώματά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και θα εποπτεύσουν την τήρηση των δικαιωμάτων αυτών.


ι) Θα «στρατεύσουν» (ενσωματώσουν) περισσότερες γυναίκες και θα προωθήσουν μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών στις συνδικαλιστικές δομές και τα τραπέζια διαπραγματεύσεων.


κ) Θα καταπολεμήσουν όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης.


λ) Θα καταπολεμήσουν τον ιό HIV/AIDS, παρέχοντας πληροφόρηση σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.


μ) Θα προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης στις ώστε να προετοιμαστούν για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.


ΨΗΦΙΣΜΑ 3.


Η χρήση των Γυναικών ως «όπλα πολέμου».


1. Η διαμάχη είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των συμφερόντων, που μερικές φορές συγκαλύπτονται από ορθολογικά επιχειρήματα. Ωστόσο, τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση πάντα είναι το μίσος και η αντιπαλότητα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από διαμάχη για εξουσία, κυριαρχία ή κύρος. Η βία προκαλείται από την ανισότητα εξουσίας, πόρων ή κύρους, ή από την φτώχεια. Όποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη σε μια ένοπλη σύγκρουση, αυτός αποφασίζει για τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Κατά συνέπεια, το μόνο πράγμα που μπορούμε να περιμένουμε σε πόλεμο είναι η βία. Η βία κατά των γυναικών επικρατεί, αφού είναι οι πιο ευάλωτες.


2. Όταν μιλάμε για την καταστροφή και τη σκληρότητα του πολέμου, υπάρχει ένα σημείο που μοιάζει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μιλάμε συνήθως για τον αριθμό των θυμάτων, ή τον αριθμό των κρατουμένων, των πλοίων ή των αεροσκαφών και των δεξαμενών που έχουν καταστραφεί, αλλά τι συμβαίνει στις γυναίκες σε περιόδους πολέμου; Η αποπροσωποποίηση είναι ένα σταθερό στοιχείο στο πεδίο της μάχης και συχνά προβάλλεται ως ελαφρυντικό στοιχείο, για τις θηριωδίες που υφίστανται οι γυναίκες. Οι γυναίκες θεωρούνται αδιαμφισβήτητα «λάφυρα πολέμου» και κακοποιούνται, ώστε να τραυματιστούν ψυχολογικά, και να εξευτελιστούν οι ηττημένοι και βιάζονται για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά του εχθρού. Αυτές οι σωματικά και ψυχολογικά κακοποιημένες γυναίκες πρέπει επίσης να υπομείνουν τη δολοφονία των συντρόφων και των παιδιών τους.


3. Παρά τις κακοποιήσεις, όταν ο πόλεμος τελειώσει, κατά κανόνα δεν γίνονται δίκες, δεν αποδίδονται ποινές ούτε καταδεικνύονται δράστες, και, – κάτι που είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί - κανείς δεν αισθάνεται τύψεις. Είναι αποδεκτό, ότι οι αγριότητες είναι αναπόφευκτες σε καιρούς πολέμου. Σε πολλά περιπτώσεις, οι θύτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπου τους υποδέχονται ως ήρωες και απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία. Αντίθετα, για τις κακοποιημένες γυναίκες δεν υπάρχει ποτέ καμία βοήθεια και στήριξη.


Συμπεράσματα


1. Για πολλά χρόνια οι διεθνείς διατάξεις που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμούς δεν έχουν τηρηθεί, παρά τις τέσσερις Συμβάσεις της Γενεύης του ΟΗΕ του 1949[1], τα δύο πρόσθετα πρωτόκολλα που εγκρίνονται το 1977[2] τα οποία χορηγούν ειδική προστασία στις γυναίκες σε περιόδους συγκρούσεων, καθώς και μια μεγάλη λίστα των διεθνών νομικών μέσων.


2. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτές οι φρικαλεότητες έχουν αναγνωριστεί και ορισμένες περιπτώσεις βιασμού και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών σε ένοπλες συγκρούσεις σε περιοχές όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία και η Ρουάντα, έχουν κριθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου και έχουν κριθεί ως εγκλήματα πολέμου, ωστόσο απαιτείται να γίνουν πολλά περισσότερα.


3. Η UNI και οι οργανώσεις μέλη της δεσμεύονται:


α) Να κάνουν λόμπι στις κυβερνήσεις για να ενστερνιστούν και να σεβονται τους διεθνείς θεσμούς που προστατεύουν τα δικαιωμάτων των γυναικών σε ένοπλες συγκρούσεις: OHCHR Δήλωση σχετικά με την προστασία των Γυναικών και παιδιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ένοπλων συγκρούσεων (1974). Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (1993). Διακήρυξη του Πεκίνου και Πλατφόρμα Δράσης (1995). Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των Γυναικών (1999). Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Ψήφισμα 1325 για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (2000). Δήλωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 14 Οκτωβρίου 2009.

β) Να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε ένοπλες συγκρούσεις, και να απαιτήσουν οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και καταδικαστούν, με δρομολόγηση εκστρατειών ενημέρωσης και εκκλήσεων, τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

γ) Να κάνουν λόμπι στις κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν κονδύλια για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο, που θα εγγυηθούν τα αναγκαία μέσα για να βοηθήσει και να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά, που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα πολέμου.

δ) Να κάνουν λόμπι σε κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς, για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στις ειρηνευτικές διαδικασίες και οι αυτές διαδικασίες να χρησιμοποιούνται ως ευκαιρία για την οικοδόμηση πιο δίκαιης και πιο ισότιμης κοινωνίας. Αυτό θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, φροντίδα/θεραπεία και ασφάλεια. Αποτελεσματικό αφοπλισμό των μαχητών. Εκπαιδευτικές εκστρατείες και επαγγελματική κατάρτιση, κλπ.

ε) Να προσφέρουν ηθική υποστήριξη και λόμπι για πρακτική στήριξη των επιζώντων γυναικών από εγκλήματα πολέμου και να προωθήσουν πολιτιστικές εκστρατείες για να σταματήσει ο αποκλεισμός των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού.

στ) Όπου είναι δυνατόν, να συστήσουν ομάδες υποστήριξης και οργανώσεις που να προσφέρουν καθοδήγηση στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που έχουν βιαστεί, παρενοχληθεί ή κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών.

η) Να βοηθήσουν τις οργανώσεις μέλη της UNI, να δημιουργηθούν και να επεκταθούν ώστε, να προστατευθούν και να στηριχθούν οι εργαζόμενες γυναίκες.




[1] Σύμβαση της Γενεύης Ι: Περί βελτιώσεως της κατάστασης των τραυματιών και των ασθενών στις Ένοπλες Δυνάμεις στο Πεδίο μάχης: Σύμβασης της Γενεύης ΙΙ: Περί βελτιώσεως της κατάστασης των τραυματιών και των ασθενών και ναυαγών στις ένοπλες Δυνάμεις. Σύμβαση της Γενεύης ΙΙΙ: Περί Μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου. Σύμβαση της Γενεύης ΙV: Περί προστασίας των πολιτών σε καιρό πολέμου.


[2] Πρωτόκολλο της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949, καθώς και σχετικά με την Προστασία των θυμάτων των διεθνών ενόπλων συρράξεων (Πρωτόκολλο Ι). Πρωτόκολλο που προστίθεται στις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949, και που αφορά στην προστασία των θυμάτων των μη- Διεθνείς Ένοπλες Συρράξεις (Πρωτόκολλο ΙΙ).




ΨΗΦΙΣΜΑ 4.


Μετανάστευση και Διακίνηση (Trafficking) Γυναικών.


Ενημερωτικό έγγραφο για την Μετανάστευση Εργασίας και το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD).


1. Παρά την αυξανόμενη σημασία τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, οι μετανάστες εργαζόμενοι, κυρίως οι γυναίκες, παραμένουν στο περιθώριο. Το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης των γυναικών, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό το έγγραφο τονίζει ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό.


Ιστορικό του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD).


2. Τον Δεκέμβριο του 2003, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πέρασε ψήφισμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (UNHLD) που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2006. Ο UNHLD συνέστησε τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ για τη μετανάστευση εντός της δομής του ΟΗΕ, αλλά, δυστυχώς, προς μεγάλη ανησυχία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ομάδων πολιτών, η διαδικασία UNHLD οδήγησε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD), μια άτυπη, εθελοντική, μη δεσμευτική, και κρατικής επίβλεψης διαδικασία για την "ανάπτυξη ενός πρακτικού προγράμματος για τη μεγιστοποίηση των κερδών από τη μετανάστευση και την ανάπτυξη".


3. Το GFMD αποτελείται από δύο μέρη: ένα φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών, που ακολουθείται από μια συνάντηση με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Παρόλο που οι συνοπτικές εκθέσεις και συστάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών διαβιβάστηκαν στην κυβερνητική συνεδρίαση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι κυβερνήσεις θα τις ενσωματώσουν στην τελική έκθεση. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν την ανησυχία τους από την αρχή. Το πρώτο GFMD πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2007 στο Βέλγιο, το δεύτερο έγινε τον Οκτώβριο του 2008 στη Μανίλα και το τρίτο GFMD, πραγματοποιήθηκε το Νοεμβρίου 2009, στην Αθήνα.


Συμμετοχή των παγκόσμιων συνδικάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στα GFMD


4. Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με οργανώσεις και κινήματα πολιτών, έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία του UNHLD και GFMD από την αρχή, υπήρχαν προσδοκίες ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αντιπροσωπεία στις εργασίες του 2ο GFMD, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναγνώριζαν όλο και περισσότερο το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού. Οι μετανάστες-εργαζόμενοι από τις εννέα μεγαλύτερες χώρες προέλευσης μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού, προέρχονται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αποτελούν από το 1/2 έως τα 2/3 όλων των μεταναστών και προσφύγων. Επιπλέον, τρεις από τις πέντε κορυφαίες χώρες που λαμβάνουν εμβάσματα από τους μετανάστες, είναι χώρες της Ασίας.


5. Στο 2ο και 3ο GFMD, εκπρόσωποι από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών και οργανώσεις μεταναστών έκαναν μια κοινή δήλωση πριν από την ημέρα συνεδρίασης της κυβέρνησης. Η δήλωση έκανε δύο θεμελιώδεις συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη:

α) Να αναγνωριστεί και να εξασφαλιστεί η πραγματική συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των ομάδων για τα δικαιώματα των μεταναστών και των ενώσεων μεταναστών, στη διαβούλευση για την μετανάστευση εργατικού δυναμικού, έτσι ώστε αυτές οι ομάδες να έχουν κυριότητα τόσο στη διαδικασία, όσο και στην ουσία της GFMD και

β) Ακριβής ευθύνη των κυβερνήσεων, μέσω της επαναφοράς των διαδικασιών του GFMD υπό τις εντολές και τις δομές του ΟΗΕ.


6. Υπήρξαν επίσης αρκετές συστάσεις, που έγιναν προς τις κυβερνήσεις, σε κάθε ένα από τα εργαστήρια και τις συνεδριάσεις και οι βασικές συστάσεις ήταν οι εξής:

α) Οι κυβερνήσεις καλούνται να αναγνωρίσουν την ανάγκη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την εξασφάλιση μιας προσέγγισης της μετανάστευσης, βασιζόμενης στα δικαιώματα. Επιπλέον, ζητάμε να πιέσουν τον ΟΗΕ να επαναφέρει την GFMD υπό των επίσημων εντολών του.

β) Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την δέσμευσή τους για ανάπτυξη, μέσω της υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών[1] και της πλήρους απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη.


7. Στο 3ο GFMD 2009, σε κυβερνητικές εκθέσεις υπήρξε η αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε βάθος, όπως η έκθεση το 2008. Ακόμα, η έκθεση του 2009 προσεγγίζει σημεία σχετικά με εμάς και είναι τα εξής:

α ) Η συνοχή των πολιτικών μεταξύ των διαφόρων κυβερνήσεων, ώστε να υπάρχουν συνεπείς πολιτικές.

β) Τονίζει τη σημασία των μεταναστών εργαζομένων στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών προορισμού.

γ) Η σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της αλλαγής του κλίματος.

δ) Η καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων κατά των μεταναστών σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

ε) Η συλλογή στοιχείων και

στ) Η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη μετανάστευση των γυναικών και ως εκ τούτου την ανάγκη να εστιάσουμε στο θέμα του φύλου.


  1. Είναι ιδιαίτερης σημασίας η αύξηση του γυναικείου μεταναστευτικού πληθυσμού. Αναγνωρίστηκε από όλα τα εργαστήρια η ανάγκη προσδιορισμού φύλου στη μετανάστευση και συνεπώς, κάθε ένα από αυτά τα εργαστήρια διατύπωσαν συγκεκριμένες συστάσεις που αφορούν τις γυναίκες διακινούμενες εργαζόμενες. Εκεί δεν έγινε ειδική μνεία για την οικιακή εργασία, όπως συνέβη στην περίπτωση του GFMD Ημέρα Έκθεσης της κοινωνίας των πολιτών (CSD) [2]. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η οικιακή εργασία έχει συστηματικά και συμβατικά οριστεί ως άτυπη εργασία και έτσι αποκλείει τους οικιακούς εργαζόμενους από την κάλυψη της εργατικής νομοθεσίας. Εν τω μεταξύ, μελετάται και συντάσσεται και η Σύμβαση της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας) (με συστάσεις) για την οικιακή εργασία
  2. Περιληπτικά, με την ενεργή συνεργασία των Παγκόσμιων Συνδικάτων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ήταν σε θέση να εκπληρώσουν με επιτυχία τους στόχους τους σε σχέση με το GFMD σε διάφορα επίπεδα και με τα απαραίτητα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, η επιτυχής συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των Παγκόσμιων Συνδικάτων, και ιδίως μεταξύ των μελών της συντονιστικής επιτροπής - BWI, PSI, και η UNI - σαφώς δημιουργεί προηγούμενο για μελλοντικές δυνατότητες για τα Παγκόσμια Συνδικάτα για να συντονίσουν τις εκστρατείες και εκδηλώσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Συνδικάτων, συστάθηκε μία επιτροπή για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, με σκοπό την ενίσχυση αυτού του συντονισμού και της συνεργασίας.


Εμπορία ανθρώπων (human trafficking)


  1. Το συνδικαλιστικό κίνημα προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και θεωρεί τη βία κατά των εργαζομένων γυναικών μεταναστών στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking) και του εργατικού δυναμικού, ώστε να αποτελούν ακραία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι η ανάγκη να προωθηθεί η επικύρωση και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, η οποία συμπληρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς σύμβασης για τα Δικαιώματα των διακινούμενων εργαζομένων και των οικογενειών τους.


3ο Παγκόσμιο Συνέδριο UNI, Ναγκασάκι 9-12 Νοεμβρίου 2010


Ψήφισμα Νο 6


Υποβλήθηκε από: το Προεδρείο της UNI


Μετανάστευση και εμπορία γυναικών



  1. Η αγορά εργασίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αύξησε την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού ή κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός και πέραν των εθνικών συνόρων. Οι χώρες είτε στέλνουν, είτε δέχονται εργαζόμενους έχουν επωφεληθεί οικονομικά από την μετανάστευση των εργαζομένων: οι πρώτες από την άποψη ξένων εσόδων και χαλάρωση της ανεργίας, ενώ οι δεύτερες από την άποψη της συμβολής της πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας.
  2. Η κυκλοφορία των εργαζομένων είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί, δεν θα μειωθεί, με την πληρέστερη λειτουργία Γενικού Συμφώνου για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS) του ΠΟΕ. Αν και οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αποτελούν τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της μετατόπισης και της μετανάστευσης σήμερα, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ανιχνεύσιμη επίδραση όπου οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από φυσικές καταστροφές.
  3. Ωστόσο, πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι υπόκεινται σε διάφορες μορφές διακρίσεων και εκμετάλλευσης, που επιδεινώνονται από την αδυναμία ορισμένων κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, να προστατεύσουν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και να επεκτείνουν τον προστατευτικό μανδύα της εγχώριας εργατικής νομοθεσίας και των κανονισμών στους μετανάστες εργαζόμενους. Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια διακρίσεων (νομικών και θεσμικών), στις διάφορες χώρες αποστολή και υποδοχής εργατικού δυναμικού, που εμποδίζουν τους διακινούμενους εργαζομένους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι και ως άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα του trafficking είναι πολύ σημαντικό να το ξεπεράσουμε.

  1. Εμείς, στην UNI, δηλώνουμε:

α) Ότι όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης UNI πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πίεση για ίση προστασία των διακινούμενων εργαζομένων στις αντίστοιχες χώρες:


α.1) Πιέζοντας τις κυβερνήσεις τους:

α.1.1) Να επικυρώσουν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας για την προστασία του διακινούμενων εργαζομένων και των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, και να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν εγχώριους νόμους και κανονισμούς που μεροληπτούν. Ειδικότερα, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους και τη συμπλήρωσή της, με το Πρωτόκολλο Πρόληψης, Καταστολής και Τιμωρίας της Εμπορίας Ανθρώπων.

α.1.2) Να διαπραγματευθούν διμερείς συμφωνίες με τις χώρες αποστολής και υποδοχής της εργασίας, που να βασίζονται σε μια τυποποιημένη σύμβαση, σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Αυτές οι συμφωνίες πρέπει να περιλαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους τομείς της εργασίας, καθώς και τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στους τομείς αυτούς.

α.1.3) Να διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες οικιακοί βοηθοί περιλαμβάνονται ειδικά στο πεδίο εφαρμογής του εθνικού εργατικού δικαίου και ότι οι οικιακοί βοηθοί μπορούν να προσφύγουν ένδικα δυνάμει του νόμου αυτού.

α.1.4) Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων, όπως οι απάτριδες, οι αιτούντες άσυλο, καθώς και οι πρόσφυγες, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα πέφτουν θύματα του trafficking.

α.1.5) Να καθορίσουν πολιτικές για τη μετανάστευση με σαφή ευαισθητοποίηση στο φύλο και να εξασφαλιστεί ότι η πρακτική των κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστες αντικατοπτρίζει αυτές τις ειδικές πολιτικές μετανάστευσης (βάσει φύλου), δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρα αναγνωρισμένο, ότι υπάρχει μια τάση αύξησης της γυναικείας μετανάστευσης.

α.1.6) Να ποινικοποιήσουν την εμπορία και την εκμετάλλευση γυναικών, νεαρών κοριτσιών και νεαρών αγοριών και να τιμωρούν όλους τους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων στην εξουσία, που κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλική επίθεση εναντίον γυναικών και κοριτσιών, που είχαν υπό κράτηση.

α.1.7) Να καταπολεμήσουν την σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών που μεταφέρονται στις χώρες προορισμού με την απατηλή υπόσχεση κανονικής και νόμιμης δουλειάς. Να πείσουν τις Χώρες να βοηθήσουν και να προστατέψουν τις γυναίκες που καταγγέλλουν τους εκμεταλλευτές τους.

α.2) Να αναλάβουν ισχυρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τους μετανάστες και των επιπτώσεων της μετανάστευσης, που στρέφουν την κοινή γνώμη εναντίον τους.

α.3) Να αναλάβουν δράση για την επαλήθευση προσφερόμενων θέσεων εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση των γυναικών εργαζόμενων.

α.4.) Να επεκτείνουν στους μετανάστες εργαζόμενους υπηρεσίες ασφάλειας, νομικής κάλυψης και άλλες, τις οποίες τα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σε θέση να κινητοποιήσουν, με σκοπό να συνδράμουν και να οργανώσουν τους μετανάστες εργαζομένους.


β) Σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο η UNI:

β.1) Να προωθήσει την κύρωση των διεθνών συμβάσεων εργασίας για
την προστασία των διακινούμενων εργαζομένων.

β.2) Να συνεργαστεί με άλλες παγκόσμιες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και των κυβερνητικών αρχών, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

β.3) Να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τα παραρτήματά της να διαδραματίσουν έναν πιο ορατό και ενεργό ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

β.4) Γνωρίζοντας ότι η μετανάστευση συχνά σημαίνει και το πέρασμα των συνόρων, οι περιφέρειες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό περιφερειακό μηχανισμό συνεργασίας, που να επεξεργάζεται τα θέματα της μεταναστευτικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων, με επίκεντρο τις δυσκολίες των μεταναστών χωρίς επίσημα έγγραφα-χαρτιά και των οικογενειών τους, και τους απάτριδες.

β.5) Να συνεργάζεται με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλες ομάδες, όσον αφορά στην παροχή βοήθειας και προστασίας για τους διακινούμενους εργαζομένους.

β.6) Να έρευνα συγκεκριμένες διασυνδέσεις μεταξύ μεταναστών φύλου και εμπορίου.

β.7) Να εργαστεί μαζί με άλλες ομάδες ομοϊδεατών, για τη δημιουργία ενός πολυμερούς πλαισίου για τη μετανάστευση στην παγκόσμια οικονομία.


[1] 1 Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (MDGs) είναι οκτώ στόχοι, που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015, και ανταποκρίνονται στις βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις του κόσμου:
Στόχος 1: Εξάλειψη της έσχατης φτώχειας και της πείνας
Στόχος 2: Να επιτευχθεί καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Στόχος 3: Προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών
Στόχος 4: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας
Στόχος 5: Βελτίωση της υγείας των μητέρων
Στόχος 6: Καταπολέμηση του HIV / AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών
Στόχος 7: Εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αειφορίας
Στόχος 8: Ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη

[2] CSD - Οι συμμετέχοντες προέρχονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις μεταναστών, εργοδοτικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ακολουθήστε μας